18 geweldige voedingsmiddelen om stress te helpen verlichten - Geenaardappels.nl

18 Geweldige voedingsmiddelen

  • Geplaatst op
  • Door Geenaardappels.nl
  • Geplaatst in Informatief
  • 0
18 Geweldige voedingsmiddelen

om stress te helpen verlichten

18 geweldige voedingsmiddelen om stress te helpen verlichten

Als jij je gestrest voelt, is het niet meer dan normaal om verlichting te zoeken.

Hoewel incidentele periodes van stress moeilijk te vermijden zijn, kan chronische stress een zware tol eisen van jouw fysieke en emotionele gezondheid. Het kan zelfs jouw risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en depressie.

Interessant is dat bepaalde voedingsmiddelen en dranken stress verlichtende eigenschappen kunnen hebben.

Hier zijn 18 stress verlichtende voedingsmiddelen en dranken die je aan jouw dieet kunt toevoegen.

 

1. Matcha poeder

Dit levendige groene theepoeder is populair bij gezondheidsliefhebbers omdat het rijk is aan L-theanine, een niet-eiwit aminozuur met krachtige stress verlichtende eigenschappen.

Matcha is een betere bron van dit aminozuur dan andere soorten groene thee, omdat het is gemaakt van groene theebladeren die in de schaduw worden gekweekt. Dit proces verhoogt het gehalte aan bepaalde verbindingen, waaronder L-theanine.

In een onderzoek van 15 dagen aten bijvoorbeeld 36 mensen elke dag koekjes met 4,5 gram matchapoeder. Ze ervoeren een significant verminderde activiteit van de stressmarker speeksel-alfa-amylase, vergeleken met een placebogroep.

 

2. Snijbiet

Snijbiet is een groene bladgroente die boordevol stress bestrijdende voedingsstoffen zit.

Slechts 175 gram gekookte snijbiet bevat 36% van de aanbevolen hoeveelheid magnesium, die een belangrijke rol speelt bij de reactie op stress van je lichaam.

Lage niveaus van dit mineraal worden in verband gebracht met aandoeningen zoals angst- en paniekaanvallen. Bovendien kan chronische stress de magnesiumvoorraden van je lichaam uitputten, waardoor dit mineraal vooral belangrijk is als je gestrest bent.

 

3. Zoete aardappelen

Het eten van hele, voedingsrijke koolhydraatbronnen zoals zoete aardappelen kan helpen bij het verlagen van het stresshormoon cortisol.

Hoewel de cortisolspiegel strak gereguleerd is, kan chronische stress leiden tot een disfunctie van cortisol, wat kan leiden tot ontsteking, pijn en andere nadelige effecten.

Zoete aardappelen zijn een uitstekende keuze is voor koolhydraten. Ze zitten boordevol voedingsstoffen die belangrijk zijn voor stressreacties, zoals vitamine C en kalium.

 

4. Kimchi

Kimchi is een gefermenteerde groenteschotel die meestal wordt gemaakt met napakool en daikon, een soort radijs. Gefermenteerd voedsel zoals kimchi zit boordevol nuttige bacteriën, probiotica genaamd, en bevat veel vitamines, mineralen en antioxidanten.

Onderzoek toont aan dat gefermenteerd voedsel stress en angst kan verminderen. In een onderzoek onder 710 jongvolwassenen ondervonden degenen die vaker gefermenteerd voedsel aten bijvoorbeeld minder symptomen van sociale angst.

 

5. Artisjokken

Artisjokken zijn een ongelooflijk geconcentreerde bron van vezels en vooral rijk aan prebiotica, een soort vezel die de vriendelijke bacteriën in je darmen voedt.

Artisjokken bevatten ook veel kalium, magnesium en vitamine C en K, die allemaal essentieel zijn voor een gezonde stressreactie.

 

6. Orgaanvlees

Orgaanvlees, waaronder het hart, de lever en de nieren van dieren zoals koeien en kippen, is een uitstekende bron van B-vitamines, vooral B12, B6, riboflavine en foliumzuur, die essentieel zijn voor stressbeheersing.

B-vitamines zijn bijvoorbeeld nodig voor de productie van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine, die helpen bij het reguleren van de stemming.

Suppletie met B-vitamines of het eten van voedsel zoals orgaanvlees kan stress helpen verminderen.

Slechts 1 plak (85 gram) runderlever levert meer dan 50% van de ADH (ADH) voor vitamine B6 en foliumzuur, meer dan 200% van de ADH voor riboflavine en meer dan 2.000% van de ADH voor vitamine B12.

 

7. Eieren

Eieren worden vaak de multi vitamine van de natuur genoemd vanwege hun indrukwekkende voedingsprofiel. Hele eieren zitten boordevol vitamines, mineralen, aminozuren en antioxidanten die nodig zijn voor een gezonde stressreactie.

Hele eieren zijn bijzonder rijk aan choline, een voedingsstof die in grote hoeveelheden in slechts enkele voedingsmiddelen wordt aangetroffen. Van choline is aangetoond dat het een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van de hersenen en mogelijk bescherming biedt tegen stress.

 

8. Schaaldieren

Schaaldieren, waaronder mosselen, kokkels en oesters, bevatten veel aminozuren zoals taurine, dat is onderzocht vanwege zijn potentiële stemmingsbevorderende eigenschappen.

Taurine en andere aminozuren zijn nodig om neurotransmitters zoals dopamine te produceren, die essentieel zijn voor het reguleren van stressrespons. Studies tonen zelfs aan dat taurine antidepressieve effecten kan hebben.

Schaaldieren zitten ook boordevol vitamine B12, zink, koper, mangaan en selenium, die allemaal de stemming kunnen stimuleren

 

9. Acerola kersenpoeder

Acerola kersen zijn een van de meest geconcentreerde bronnen van vitamine C. Ze bevatten 50-100% meer vitamine C dan citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen.

Vitamine C is betrokken bij stressreacties. Bovendien zijn hoge vitamine C-spiegels gekoppeld aan een verhoogde gemoedstoestand en lagere niveaus van depressie en woede. Bovendien kan het eten van voedsel dat rijk is aan deze vitamine de algehele stemming verbeteren.

Hoewel ze vers kunnen worden gegeten, zijn acerola kersen zeer bederfelijk. Daarom worden ze meestal als poeder verkocht, dat je aan voedingsmiddelen en dranken kunt toevoegen.

 

10. Vette vis

Vette vis zoals makreel, haring, zalm en sardines zijn ongelooflijk rijk aan omega-3-vetten en vitamine D, voedingsstoffen waarvan is aangetoond dat ze helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de stemming.

Omega-3 vetzuren zijn niet alleen essentieel voor de gezondheid en stemming van de hersenen, maar kunnen uw lichaam ook helpen om met stress om te gaan. In feite is een lage omega-3-inname gekoppeld aan verhoogde angst en depressie bij westerse populaties.

Vitamine D speelt ook een cruciale rol bij de geestelijke gezondheid en stressregulatie. Lage niveaus worden in verband gebracht met een verhoogd risico op angst en depressie.

 

11. Peterselie

Peterselie is een voedzaam kruid dat boordevol antioxidanten zit - verbindingen die onstabiele moleculen, vrije radicalen genaamd, neutraliseren en beschermen tegen oxidatieve stress.

Oxidatieve stress wordt in verband gebracht met veel ziekten, waaronder psychische stoornissen zoals depressie en angst. Studies suggereren dat een dieet dat rijk is aan antioxidanten, stress en angst kan helpen voorkomen.

Antioxidanten kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen, die vaker voorkomen bij mensen met chronische stress.

Peterselie is bijzonder rijk aan carotenoïden, flavonoïden en vluchtige oliën, die allemaal krachtige antioxiderende eigenschappen hebben.

 

12. Knoflook

Knoflook bevat veel zwavelverbindingen die het glutathiongehalte helpen verhogen. Deze antioxidant maakt deel uit van de eerste verdedigingslinie van je lichaam tegen stress.

 

13. Tahini

Tahini is een rijke spread gemaakt van sesamzaadjes, die een uitstekende bron zijn van het aminozuur L-tryptofaan.

L-tryptofaan is een voorloper van de stemming regulerende neurotransmitters dopamine en serotonine. Het volgen van een dieet met veel tryptofaan kan de stemming helpen verbeteren en de symptomen van depressie en angst verlichten.

 

14. Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn een rijke bron van vitamine E. Deze in vet oplosbare vitamine werkt als een krachtige antioxidant en is essentieel voor de geestelijke gezondheid.

Een lage inname van deze voedingsstof wordt in verband gebracht met een veranderde stemming en depressie.

Zonnebloempitten bevatten ook veel andere stressverlagende voedingsstoffen, waaronder magnesium, mangaan, selenium, zink, B-vitamines en koper.

 

15. Broccoli

Kruisbloemige groenten zoals broccoli staan ​​bekend om hun gezondheidsvoordelen. Een dieet dat rijk is aan kruisbloemige groenten kan het risico op bepaalde vormen van kanker, hartaandoeningen en psychische aandoeningen zoals depressie verlagen.

Kruisbloemige groenten zoals broccoli zijn enkele van de meest geconcentreerde voedselbronnen van sommige voedingsstoffen - waaronder magnesium, vitamine C en foliumzuur - waarvan is bewezen dat ze depressieve symptomen bestrijden.

Broccoli is ook rijk aan sulforafaan, een zwavelverbinding die neuroprotectieve eigenschappen heeft en mogelijk kalmerende en antidepressieve effecten heeft.

Bovendien bevat 184 gram gekookte broccoli meer dan 20% van de ADH voor vitamine B6, waarvan een hogere inname verband houdt met een lager risico op angst en depressie bij vrouwen.

 

16. Kikkererwten

Kikkererwten zitten vol met stress bestrijdende vitamines en mineralen, waaronder magnesium, kalium, B-vitamines, zink, selenium, mangaan en koper.

Deze heerlijke peulvruchten zijn ook rijk aan L-tryptofaan, dat je lichaam nodig heeft om stemming regulerende neurotransmitters aan te maken.

Onderzoek heeft uitgewezen dat diëten die rijk zijn aan plantaardige eiwitten, zoals kikkererwten, de gezondheid van de hersenen kunnen verbeteren en de mentale prestaties kunnen verbeteren.

In een onderzoek onder meer dan 9.000 mensen ervoeren degenen die een mediterraan dieet volgden dat rijk was aan plantaardig voedsel zoals peulvruchten, een beter humeur en minder stress dan degenen die een typisch westers dieet volgden dat rijk was aan bewerkte voedingsmiddelen.

 

17. Kamille thee

Kamille is een geneeskrachtig kruid dat al sinds de oudheid wordt gebruikt als een natuurlijke stress verlager. Het is aangetoond dat de thee en het extract een goede nachtrust bevorderen en symptomen van angst en depressie verminderen.

Een onderzoek van 8 weken bij 45 mensen met angststoornissen toonde aan dat het nemen van 1,5 gram kamille-extract de speekselcortisolspiegels verlaagde en angstsymptomen verbeterde.

 

18. Bosbessen

Bosbessen worden in verband gebracht met een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een beter humeur.

Deze bessen bevatten veel flavonoïde antioxidanten die krachtige ontstekingsremmende en neuroprotectieve effecten hebben. Ze kunnen helpen om stress gerelateerde ontstekingen te verminderen en beschermen tegen stress gerelateerde cellulaire schade.

Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat het eten van flavonoïde-rijk voedsel zoals bosbessen kan beschermen tegen depressie en jouw humeur kan stimuleren.

 

Slotsom

Veel voedingsmiddelen bevatten voedingsstoffen die je kunnen helpen stress te verminderen.

Matchapoeder, vette vis, kimchi, knoflook, kamille thee en broccoli zijn er maar een paar die kunnen helpen.

Probeer een aantal van deze voedingsmiddelen en dranken in jouw dieet op te nemen om van nature stressverlichting te bevorderen.

 

Bron:
Healthline.com

Origineel artikel geschreven door:
Jillian Kubala, MS, RD - Medisch beoordeeld door Kathy W. Warwick, R.D., CDE

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-