Asafoetida - Geenaardappels.nl

Asafoetida

  • Geplaatst op
  • Door Geenaardappels.nl
  • Geplaatst in Informatief
  • 0
Asafoetida

Het eeuwenoude ingrediënt waar de Indiase keuken niet zonder kan.

Er is maar één ingrediënt nodig om een interessant gesprek op gang te brengen: Asafoetida.

Asafoetida is een van de oudste geregistreerde specerijen in de culinaire geschiedenis van het subcontinent. KT Achaya (in Indian Food) noemt zwarte peper (maricha) en asafoetida (hingu) als belangrijkste kruiden toen de Ariërs zich vestigden. Vandaag de dag komt de beste asafoetida uit Afghanistan, de meest populaire variëteit van hing op de groothandelsmarkten van Delhi is de witte Kabuli Hing.

Asafoetida is de gedroogde latex die wordt uitgescheiden uit de penwortel van verschillende soorten Ferula die inheems is in regio's in Centraal-Azië zoals Iran en Afghanistan. Het ontleent zijn naam aan zijn scherpe geur - asa is de gelatiniseerde vorm van Aza (wat zich vertaalt naar mastiek of kauwgom), terwijl foetidus in het Latun verwijst naar ruiken.

Daarom is de triviale naam van dit kruid stinkende kauwgom en wordt het vaak duivelsmest of duivelsvoedsel genoemd. De Fransen gaan nog een stap verder - het staat bekend als merde du Diabl of Devil's shit.

Het is extreem scherp als het rauw is, maar zodra het in vet wordt gekookt, wordt het subtiel en aromatisch. Asafoetida is een hars die moet worden gestabiliseerd. In Noord-India wordt tarwebloem gebruikt, terwijl rijstmeel de voorkeursstabilisator is in India.

LG (Laljee Godhoo) is al sinds de 19e eeuw een begrip, vooral in Zuid-India. LG was een van de eerste merken die in de jaren 80 de handige poederversie introduceerde. Net als Kashmiri Pandits die traditioneel geen ui of knoflook gebruiken in hun keuken, is asafoetida het favoriete smaakingrediënt voor veel gemeenschappen in India, zoals de Jains.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-