Dum Aloo - Geenaardappels.nl

Dum Aloo

Dum Aloo

Dum Aloo is een heerlijk Indiaas en vegetarisch gerecht.

Dum Aloo is een gerecht op basis van aardappelen.

Het wordt ook wel Aloor Dum genoemd. De aardappelen, meestal kleinere, worden eerst gebakken of gefrituurd en vervolgens gekookt in een pan op een laag vuur in een romige jus/curry met kruiden.

Dum refereert aan stomen en Aloo aan aardappelen. Er zijn veel Indiase gerechten dat op de dum manier worden bereid: Dum byriani en dum baingan zijn enkele voorbeelden hiervan. Deze gerechten worden gekookt in een afgesloten pan zodat de stoom in de pan blijft.

Het zijn langzaam kokende gerechten, waardoor de gerechten zeer smaakvol en met veel aroma worden bereid.

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Moeilijkheid: gemiddeld
Aantal personen: 4-5 personen
Type gerecht: hoofdgerecht, bijgerecht

 

Benodigdheden:

  • Wok
  • Braadpan

Ingrediënten:

  • 400 g kleine vastkokende aardappelen
  • Olie om mee te bakken en te koken
  • 1 grote ui, gesneden
  • 6-8 knoflooktenen
  • 2 eetlepels gember
  • 6 zwarte peperkorrels
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • ¼ theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel rode chili poeder
  • 1 theelepel garam masala
  • Water
  • 4 tomaten, gepureerd
  • 4 eetlepels yoghurt
  • Vers gesneden koriander
  • Zout naar smaak

Bereiding:

  1. Laat de geschilde aardappelen even weken in koud water met wat zout.
  2. Verhit een pan of wok op gemiddeld vuur.
  3. Doe de olie in de pan en bak/frituur de aardappeltjes tot ze mooi goudbruin van kleur zijn.
  4. Zet ze dan apart.
  5. Verhit olie in een andere pan en voeg alle specerijen toe; knoflook, gember, peperkorrels, korianderpoeder, komijnpoeder, kurkuma, rode chilliepoeder en de garam masala.
  6. Bak het geheel even kort aan en doe er een klein beetje water bij zodat het niet aanbakt. Laat het 1-2 minuten pruttelen en haal dan de pan van het vuur zodat het kan afkoelen.
  7. Daarna pureer je dit mengsel in de blender tot een pasta.
  8. Doe de pasta terug in de pan en laat het op gemiddeld vuur 5-10 minuten pruttelen.
  9. Voeg vervolgens de gepureerde tomaten toe. Doe het deksel op de pan en laat het 10 minuten sudderen.
  10. Voeg de yoghurt toe en roer het geheel goed door.
  11. Daarna voeg je zout naar smaak toe en vervolgens doe je de gebakken aardappeltjes in de saus.
  12. Roer het goed zodat alle aardappeltjes met saus zijn bedekt.
  13. Voeg een beetje water toe en laat het 5-10 minuten zachtjes doorkoken zodat er een mooie dikke saus ontstaat en de aardappeltjes goed gaar zijn.
  14. Garneer het geheel met verse koriander.


Tip:

Dum Aloo is ook in combinatie met rijst, naan, roti of bijvoorbeeld paratha.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-