Ghee versus Boter: Wat is een gezondere optie? - Geenaardappels.nl

Ghee versus Boter: Wat is een gezondere optie?

  • Geplaatst op
  • Door Geenaardappels.nl
  • Geplaatst in Informatief
  • 0
Ghee versus Boter: Wat is een gezondere optie?

Ghee versus boter: wat is een gezondere optie?

Verward tussen ghee en boter? Maak je geen zorgen, in dit artikel zullen we je helpen het verschil tussen deze twee ingrediënten te begrijpen en te bepalen welke gezonder voor je is.

Zowel ghee als boter zijn hoofdbestanddelen in Indiaas eten en het grootste verschil tussen deze twee ingrediënten zit in hun voorbereiding. Ze hebben ook verschillende voedingsvoordelen. Lees verder om meer te weten!

Wat is ghee en wat is boter?

Ghee is een soort geklaarde boter en bevat meer vetconcentratie dan boter, omdat het water en de melkbestanddelen tijdens het maakproces worden verwijderd. Ghee wordt al sinds de oudheid in Indiase en Pakistaanse culturen gebruikt en wordt gemaakt door boter te verhitten.

Boter daarentegen, is een zuivelproduct gemaakt van de eiwit- en vetbestanddelen van karnemelk of koemelk.

Verschil tussen voedingseigenschappen van ghee en boter

Ghee bevat vitamine A, omega-3-vetzuren en kanker bestrijdend geconjugeerd linolzuur. Ghee bevat ook nul melkeiwitcaseïne en melksuikerlactose, terwijl boter kleine hoeveelheden van elk bevat. Ghee biedt 900 Kcal per 100 gram met 60% verzadigde vetten en nul transvet terwijl boter 717 Kcal per 100 gram levert met 51% verzadigde vetten en drie gram transvet.

Gezondheidsvoordelen van ghee versus boter

Verpakt met essentiële voedingsstoffen zoals vitamine E, vitamine A, fosfor, calcium en riboflavine, beschermt boter je cellen tegen vrije radicalen, verbetert het gezichtsvermogen en verhoogt het de immuniteit. Het voorkomt ook tandbederf en verbetert de schildklier- en bijniergezondheid. Omdat het een voedingskrachtcentrale is, ghee heeft ontstekingsremmende eigenschappen en voorkomt hart- en vaatziekten. Ghee is ook geweldig voor mensen met lactose-intolerantie, omdat het vrij is van melkbestanddelen.

Verschil in het bewaren van ghee en boter

Je kunt zelfgemaakte ghee tot drie maanden bewaren zonder koeling. Houd het uit de buurt van zonlicht en bewaar het in een luchtdichte verpakking. Boter daarentegen heeft koeling nodig, ongeacht de weersomstandigheden. Hak het boterblok fijn in kleine stukjes, wikkel in boterpapier en bewaar in zakken met ritssluiting. Je kunt naar behoefte opwarmen en opwarmen.

Welke moet je kiezen?

Zowel ghee als boter hebben verschillende smaken, dus kies de essentie die je verkiest. Als je lactose-intolerant bent, kies dan voor ghee omdat het minder lactose en caseïne bevat. Het geconjugeerde linolzuur in ghee maakt het ook geweldig voor vetverlies.

 

Bron: Sneha Das - Newsbytesapp.com

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-