Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Hoewel ze in talloze vormen op menu's in heel India te vinden zijn, wordt vaak gezegd dat de beste biryani's uit Lucknow in het noordwesten en Hyderabad verder naar het zuiden komen, hoewel Kolkata soms ook aan de weg timmert.
Geen, het moet gezegd, is gespecialiseerd in vegetarische biryani (schapenvlees of kip zijn gebruikelijker) maar in een land met meer dan 400 miljoen vegetariërs is het zeker een ding.
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 75 minuten
Moeilijkheid: gemiddeld
Aantal personen: 6 personen
Type gerecht: diner
Benodigdheden:
Ingrediënten:
Voor de garnering:
Bereiding:
1 Week en spoel de rijst
Begin met het weken van de rijst gedurende 45 minuten in koud water, giet het dan af en spoel tot het water helder is (inweken verkort de kooktijd, wat de smaak ten goede komt, terwijl spoelen een deel van het oppervlaktezetmeel wegspoelt, zodat de rijst minder snel zal later samenklonteren - aparte, luchtige korrels zijn het doel met basmatirijst).
2 Begin op de basis
Smelt, terwijl de rijst weekt, de boter, melk en saffraan in een pannetje (of de magnetron) en zet dit apart. Doe de dhal in een middelgrote pan, bedek dit met koud water en breng het aan de kook.
Schep eventueel schuim van het oppervlak, draai het vuur laag, laat het ongeveer 30 minuten sudderen, of tot het zacht is, en giet het dan af.
3 Maak de kruidenpasta
Pel de knoflook en prak deze met een beetje zout tot een grove pasta, snij de pepers en koriander en voeg dit toe.
Doe het allemaal in een kom, mini-hakmolen of vijzel, voeg de gember en gemalen kruiden toe en pureer dit tot een pasta, voeg net genoeg yoghurt en citroensap toe om de mix te smeren.
Roer de rest van de yoghurt en het citroensap erdoor, breng op smaak en zet dit apart.
4 Bereid de groenten voor
Verdeel de bloemkool in roosjes. Schil de wortel en snij in blokjes van 2 cm. Schil en ontpit de pompoen en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de bonen in stukken van ongeveer 2 cm (je kunt hier zowat alle groenten gebruiken die je lekker vindt, maar ik zou iets te delicaat en blad vermijden, omdat het niet goed bestand is tegen langdurig koken).
Doe alle groenten in een kom, voeg het yoghurtmengsel toe, schep om en laat staan.
5 Kook de rijst
Breng een grote pan gezouten water aan de kook, voeg de uitgelekte rijst, de gekneusde kardemompeulen en het laurierblad toe en kook ze in zes tot acht minuten al dente.
Laat goed uitlekken (ik gooi de rijst daarna terug in de hete pan, zodat eventueel achtergebleven vocht verdampt), en meng met het dhal, kruiden en al.
6 Kook de groentemix voor
Verwarm de oven voor op 200°C (180°C hetelucht) /gasstand 6. Zet een grote braadpan waarvoor je een deksel hebt (deze moet groot genoeg zijn voor alle groenten en rijst) op middelhoog vuur.
Voeg de groenten en hun marinade toe (als de yoghurt erg dik is, voeg dan een scheutje water toe om het sappiger te maken) en kook dit, vaak roerend, gedurende vijf tot zeven minuten, tot de groenten zacht beginnen te worden.
Controleer de kruiden en pas indien nodig aan.
7 Voeg de rijst toe en sluit de pan af
Leg het rijst- en dhalmengsel voorzichtig op de groenten en giet het met saffraan doordrenkte melk- en botermengsel over het oppervlak.
Meng de bloem met net genoeg water tot een grof deeg en rol dit vervolgens uit tot een lange worst. Bekleed de rand van de braadpan met de deegworst en druk het deksel erop om te sluiten.
8 Bak de rijst en fruit de uien
Zet de pan 30 minuten in de oven. Snijd intussen de uien fijn en dep de plakjes op keukenpapier om al het oppervlaktevocht te verwijderen. Verhit een diepe pan voor een derde gevuld met olie tot er belletjes ontstaan rond een eetstokje (of iets dergelijks) dat je erin hebt gedompeld.
Fruit de ui in porties, tot ze goudbruin en krokant zijn, en laat ze uitlekken op keukenpapier.
9 Serveer met een garnituur
Voor een maximale theatrale sfeer haalt u aan tafel het deksel van de braadpan, bestrooit u de bovenkant van de biryani met de knapperige uien, geschaafde amandelen, sultanarozijnen en grof gehakte koriander of munt en moedigt u uw gasten aan om aan te vallen.
Pickles en chutneys gaan heel goed samen met biryani, net als een eenvoudige kachumber, of komkommer, tomaat en uiensalade.
Bron: Felicity Cloake, theguardian.com
Reacties
Wees de eerste om te reageren...