Oliën en Vetten uit de Indiase keuken - de smaakvolle kookmediums - Geenaardappels.nl

Oliën en Vetten uit de Indiase keuken - de smaakvolle kookmediums

  • Geplaatst op
  • Door Geenaardappels.nl
  • Geplaatst in Informatief
  • 0
Oliën en Vetten uit de Indiase keuken - de smaakvolle kookmediums

Oliën en Vetten uit de Indiase keuken - de smaakvolle kookmediums

Met zoveel verschillende unieke oliën en vetten om te koken om de beste smaken te extraheren uit verschillende kruiden, is een bepaalde olie die in het recept van een gerecht wordt gebruikt, onvervangbaar door een andere olie of vet.

Culinaire diversiteit is een van de belangrijkste redenen waarom India wordt beschouwd als een gastronomische grootmacht. De Indiase keuken is gebaseerd op gevarieerde ingrediënten, van kruiden tot groenten, linzen tot vlees en gierst tot rijst.

Inzicht in de beste methoden om culinaire ingrediënten te bereiden, is waar de ware wijsheid van koken ligt, en het kookmedium speelt een cruciale rol bij het bieden van de ideale basis voor elk gerecht.

Verschillende oliën en vetten worden gebruikt in verschillende stadia van het koken, waardoor de optimale smaken van het ingrediënt worden bereikt en de smaak van de olie of het vet aan het gerecht wordt overgedragen.

Het is verstandig om de verschillende gebruikte kookmedia te analyseren en hoe ze worden gebruikt in Indiase culinaire praktijken.

 

Ghee

In de meeste keukens, als we het hebben over het kookmedium, is olie het eerste waar we aan denken. In de Indiase context speelt ghee echter een sleutelrol. Het grootste deel van India gebruikt ghee in een of andere vorm.

Ghee wordt bereid uit de boter die wordt gestoofd om water en melkbestanddelen te verdampen om een nootachtige en rijk geklaarde vorm te bereiden.

Tempereren van ghee bovenop gerechten zoals dal, sambhar en khichdi is een typische Indiase maatstaf voor bereiding van goede kwaliteit en is bijna altijd een verplichte finishing touch. Veel Indiase zoete gerechten worden alleen als goede kwaliteit beschouwd omdat ze in ghee worden bereid.

'Ghee Bhath', of 'Neychoru' (in Kerala), is een typisch gerecht dat wordt bereid met rijst en ghee in de Zuid-Indiase staten, waar ghee over rijst wordt gegoten met podi (kruiden, pepers en linzenpoeder), vooral in de staten Telangana en Andhra Pradesh.

In Noord-India worden Biryanis en Pulao vaak bereid met ghee, terwijl in de meeste huizen Parathas en tawa rotis worden bereid met ghee of erop worden gesmeerd voordat ze worden geserveerd. Ghee als kookmedium is gebruikelijk voor gerechten als Pooris en Kachoris. Je vindt het overal buiten winkels in Rajasthan, Delhi en Uttar Pradesh, waar reclame wordt gemaakt voor het gebruik van pure desi ghee om de kwaliteit van het eten en het vertrouwen van hun klanten te waarborgen.

Zelfs bij vleesbereidingen zorgt het koken van vlees in nootachtige en rijke ghee voor een heerlijke bereiding, waarbij de rijke 'Roghan' die op de gerechten drijft ons doet kwijlen bij de eerste aanblik. Het temperen van ghee verhoogt de smaak vele malen, of het nu gaat om 'Nahari' van Delhi of ghee wala-vlees bereid in Punjab's Dhabas. Desi ghee is dus onmisbaar in de Indiase keuken.

 

Mosterd olie

Telkens wanneer we het hebben over de smaken van de Indiase keuken, is het gebruik van mosterdolie een niet te missen discussie. In Noord- en Oost-Indiase staten wordt mosterdolie veel gebruikt vanwege de intense smaak; zo worden er tal van gerechten mee bereid.

De Bengaalse keuken, een van de meest populaire regionale keukens van India, staat bekend om het fantastische gebruik van mosterdolie en is een belangrijk kookmedium voor de meeste gerechten afkomstig uit de staat West-Bengalen, evenals de aangrenzende staten zoals Assam, Odisha, Bihar, Jharkhand etc., evenals Oost-Bengalen, dat nu Bangladesh wordt genoemd.

De meest populaire Bengaalse gerechten zoals 'Sorsho Illish', 'Macher Jhol', 'Doi Mach', 'Shukto', 'Aloo Posto', 'Baingan Bhaja', 'Chingri Malai' etc. gebruiken mosterdolie. In Bihar wordt het beroemde gerecht van de staat, 'Litti', geserveerd met; Chokha, gemaakt van aardappelen of aubergine, rauwe uien en mosterdolie.

'Masor Tenga, of een 'Aloo Pithika' in Assam, 'Macha Ghanta', of een 'Chhatu Besara' in Odisha zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden van gerechten die mosterdolie gebruiken. Ook in Noordoost-Indiase deelstaten wordt mosterdolie veel gebruikt voor het bakken en bereiden van curries.

In Noord-India wordt bij de beroemde tandoori-marinering mosterdolie gebruikt, waardoor het de bepalende smaak krijgt, waardoor het een wereldwijd culinair fenomeen wordt.

Verschillende Punjabi- en Kashmiri-gerechten gebruiken ook mosterdolie om te koken, braden en tempereren. De ‘Haak Saag; of Kashmir is een van mijn favoriete gerechten uit de noordelijke staat, en de smaak van mosterdolie in de heerlijke ‘Haak saag’ is gewoonweg onweerstaanbaar.

Mosterdolie wordt ook veel gebruikt om Indiase pickles te temperen; zo vind de smaak van mosterdolie zijn weg naar de meeste eettafels waar Indiaas eten over de hele wereld wordt geserveerd.

 

Kokosolie

India heeft een lange kustlijn en kokosnoot is een van de meest veelzijdige culinaire ingrediënten, die overal langs de kust groeit. Kokosnoot wordt in de Indiase keuken gebruikt als geraspte kokosnoot, kokospasta, kokosmelk, kokoswater en kokosvlees, en zelfs het kokos en de schil worden voor nuttige doeleinden gebruikt.

Met de grote productie van kokosnoot aan de kust van India, is het produceren van kokosnoot en het gebruik van de olie onvermijdelijk. Het vormt de basis van heerlijke kustkeukens van India, vooral de Zuid-Indiase staten.

Het is moeilijk om je de heerlijke keuken van Kerala voor te stellen zonder kokosolie te gebruiken. De smaak en het aroma van kokosolie geven de gerechten die erin bereid worden een bijzondere culinaire aantrekkingskracht.

Omdat het een hoog rookpunt heeft, is het ideaal voor koken op hoog vuur en is het dus een ideaal kookmedium om te frituren. Of het nu een 'Kerala Parota' of een 'Meen Moilee', dosas of gebakken vis is, kokosolie is de hoofdolie om verschillende lekkernijen in Kerala en de kustgebieden van andere zuidelijke staten te koken.

 

Sesamolie

Sesamolie is een ander veel gebruikt kookmedium, vooral in Zuid-India. De nootachtige smaak van sesam en zijn gezondheidsquotiënt maken het een favoriete olie voor het bereiden van veel gerechten die ondiep of gefrituurd moeten worden.

Gerechten zoals dosas, vadas, gefrituurde beignets, curries etc. maken goed gebruik van sesamolie om te koken en te temperen met kruiden. Sesamolie is ook de voorkeursolie voor gebruik in pickles in Zuid-India.

 

Pinda olie

Aardnotenolie is een andere olie met nootachtige smaak die in Zuid-India wordt gebruikt en die een gezonde smaak geeft. Arachideolie heeft een hoog rookpunt, dus ideaal voor koken op hoog vuur en frituren.

Sommige heerlijke Andhra-, Telangana- en Tamilnadu-gerechten worden bereid met arachideolie en zijn te vinden in veel thuiskeukens.

 

Andere oliën

Er zijn verschillende andere oliën verkrijgbaar die regelmatig in Indiase huizen worden gebruikt om te koken. Zonnebloemolie, rijstzemelenolie, sojaolie, koolzaadolie enz. worden gebruikt volgens de individuele en voedingsvoorkeuren van gezinnen.

Vanaspati Ghee, dat wordt verkocht als een beroemd merk genaamd Dalda, is een ander kookmedium dat veel wordt gebruikt in India vanwege de vergelijkbare smaak van ghee; echter kosteneffectief en met een langere houdbaarheid.

In veel straatvoedselgerechten in heel India, waar gefrituurd moet worden, wordt vanaspati ghee gebruikt vanwege zijn ghee-achtige textuur, smaak en lage kosten. Veel straatverkopers die chaats, biryani, samosa's, kachoris etc. verkopen, gebruiken Vanaspati ghee.

Het kenmerk van goede kwaliteit blijft echter altijd het gebruik van pure desi ghee bereid uit koemelk, en de gerechten bereid in desi ghee worden tegen een hogere prijs verkocht.

Met zoveel verschillende kookmediums die in India worden gebruikt, krijgt Indiaas eten unieke oliën en vetten om te koken en de beste smaken te extraheren uit verschillende kruiden die in de regionale keukens van India worden gebruikt.

Vaak is een bepaalde olie die in het recept van een gerecht wordt gebruikt, onvervangbaar door een andere olie of vet.

De authenticiteit van koken ligt dus evenzeer in het kookproces als in de juiste ingrediënten, en het kookmedium is net zo essentieel als elk ander aspect van koken. Gebruik dus de juiste olie voor lokale en authentieke smaken en geniet van de diverse en fantastische keukens van India.

 

Zie hier ons assortiment aan oliën.

 

Bron: slurrp.com

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-