Recept: Chicken Tikka Masala - Geenaardappels.nl

Recept: Chicken Tikka Masala

  • Geplaatst op
  • Door Geenaardappels.nl
  • Geplaatst in Diner, Recepten
  • 0
Recept: Chicken Tikka Masala

Een traditionele Indiase Chicken Tikka in Engelse stijl.

Recept: Chicken Tikka Masala

Dit recept is gebaseerd op de Engelse variant van Chicken Tikka: de Chicken Tikka Masala. Hierbij wordt de kip geserveerd met tomatensaus.

Traditionele Indiase Chicken Tikka is een gerecht dat bestaat uit kip zonder been dat in kleinere stukjes wordt gesneden en gemarineerd in yoghurt en traditionele Indiase kruiden zoals kurkuma, komijn, koriander, cayennepeper, chili, knoflook en gember.

Het vlees wordt geroosterd boven houtskool in een tandoor, de traditionele cilindrische kleioven. Om mals en sappig te blijven, wordt het vlees herhaaldelijk ingesmeerd met olie of boter. Chicken Tikka wordt meestal gekookt en geserveerd op sizzlers, maar de gewone varianten komen ook vaak voor.

Het wordt vaak ten onrechte geassocieerd met Tandoori kip, een variëteit die wordt gebakken en geserveerd met het vlees dat op het bot is achtergebleven. Indiase Chicken Tikka heeft een onbekende oorsprong, maar er wordt aangenomen dat het een oud gerecht is dat bestaat sinds de ontdekking van de tandooroven, die al meer dan 5000 jaar in India wordt gebruikt.

Volgens de legende vroeg keizer Babur, de stichter van de Mughal-dynastie, Punjabi-chefs om de traditionele tandoori-kip zonder de botten te serveren, wat leidde tot de creatie van de nu beroemde kip Tikka.

Er zijn af en toe variaties in schapenvlees en lamsvlees, maar kip is nog steeds het meest populaire ingrediënt.

 

Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Moeilijkheid: eenvoudig
Aantal personen: 4 personen
Type gerecht: diner


Indicatie voedingswaarden per portie:

Energie: 4242,99 kJ / 1013,42 Kcal
Eiwit: 57,12 g
Koolhydraten: 104,2 g
Waarvan suikers: 31,04 g
Vet: 34,53 g
Waarvan verzadigd: 8,12 g
Vezels: 4,78 g
Natrium: 871,06 mg
Zout: 2,18 g


Benodigdheden:

kookpan
Koekenpan of hapjespan met deksel


Ingrediënten:

 

Bereiding:

  1. Voeg de yoghurt en olie toe aan de kookpan.
  2. Voeg de kip toe samen met de Chicken Tikka Masala.
  3. Meng dit en laat het circa 30 tot 45 minuten marineren.
  4. Voeg de ui toe en tomatenpuree toe en roer alles goed door elkaar.
  5. Kook het geheel gedurende 4 uur in een afgesloten kookpan op een laag vuur.
  6. Spoel de rijst en week de rijst circa 30 minuten in water.
  7. Breng 1 deel rijst met 1½ deel water aan de kook.
  8. Laat dit hierna circa 12 minuten door sudderen met het deksel op de pan.
  9. Haal de rijst van het vuur zodra het meeste water is geabsorbeerd.
  10. Laat het 5 minuten rusten met de deksel op de pan.
  11. Voeg als laatste de zware room aan de masala toe en roer het door.
  12. Verdeel de rijst over 4 borden en voeg hierboven op de Chicken Tikka Masala toe.
  13. Garneer het geheel met gesneden koriander.

 

Tip:

  • Je kunt de bereidingstijd van de rijst verkorten door gebruik te maken van de voorgekookte versie van de Ponni rijst. Voorspoelen en weken is niet nodig en de kooktijd bedraagt hierbij circa 10 minuten.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-