Recept: Special Bombay Biryani - Geenaardappels.nl

Recept: Vegetarische Special Bombay Biryani

Recept: Vegetarische Special Bombay Biryani

Een heerlijke vegetarische Indiase rijstschotel.

Recept: Special Bombay Biryani

Special Bombay Biryani is een variant op de standaard Biryani. De kruidenmix is net wat anders samengesteld waardoor de Special Bombay Biryani zijn eigen smaak heeft. Om de smaken volledig te laten uitkomen gaan we werken in lagen.

Van oorsprong komt het gerecht Biryani uit de Noord India, maar in Zuid India hebben ze dit gerecht overgenomen met dien verstande dat de oorspronkelijke Basmati rijst is vervangen door de Sona Masuri rijst, welke daar meer voor handen is. Het bijkomende voordeel is dat de Sona Masuri rijst minder zetmeel bevat dan de Basmati rijst. Tevens is de rijst sterk en rijk aan vezels. Het is hierdoor gezonder en makkelijker verteerbaar.

Het gerecht kan eventueel ook met lams- of schapenvlees of met kip worden bereid. Wij gebruiken echter in deze vegetarische variant alleen groenten.

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Moeilijkheid: gemiddeld
Aantal personen: 4 personen
Type gerecht: diner


Indicatie voedingswaarden per portie:

Energie: 4035,75 kJ / 987,13 Kcal
Eiwit: 11,62 g
Koolhydraten: 114,69 g
Waarvan suikers: 26,08 g
Vet: 53,56 g
Waarvan verzadigd: 8,30 g
Vezels: 5,2 g
Natrium: 404,92 mg
Zout: 1,01 g


Benodigdheden:

Rijstkoker
Koekenpan of hapjespan met deksel


Ingrediënten:

  • 200 g olie
  • 200 g gesneden ui
  • 50 g yoghurt / zure room
  • 2 gesneden groene pepers
  • 1 gesneden tomaat
  • 1 gesneden aardappel
  • 1 gesneden wortel
  • 4 eetlepels gehakte koriander
  • 2 eetlepels gesneden muntblaadjes
  • 1 eetlepel gember en knoflook paste
  • 45 g Special Bombay Biryani Masala
  • 200 g verse groenten naar keuze (erwten, groene bonen, bloemkool en paprika)
  • 800 ml water
  • 500 g Sona Masuri rijst

 

Bereiding:

  1. Spoel de rijst en laat het gedurende 20 a 30 minuten weken in water.
  2. Kook de rijst gedurende 6 minuten halfgaar in voldoende water, giet het water af en zet de rijst apart.
  3. Doe de olie een de koekenpan en fruit de gesneden ui goudbruin.
  4. Haal de helft van de ui uit de pan en houdt deze apart.
  5. Voeg de gesneden tomaat toe en fruit deze totdat de tomaat zacht en papperig wordt.
  6. Voeg de gesneden wortel, aardappel met een snufje zout toe.
  7. Laat dit 5 minuten koken.
  8. Voeg de Special Bombay Biryani Masala toe.
  9. Fruit alles totdat de aroma’s van de kruiden vrijkomen.
  10. Voeg de yoghurt toe en bak dit totdat de olie vrijkomt.
  11. Voeg nu de gesneden verse groenten toe.
  12. Kook dit gedurende 1 minuten en roer alles goed door.
  13. Voeg nu een kop water toe en laat alles nog 5 minuten doorkoken totdat alle groenten halfgaar zijn.
  14. Schep 1 kom met uit de pan zet dit apart.
  15. Voeg 2 eetlepels gehakte koriander toe aan de resterende jus met groenten.
  16. Verdeel nu 2/3 deel van de halfgekookte rijst evenredig over de jus met groenten in de pan.
  17. Voeg hierover heen de jus met groenten welke je net in de kom hebt geschept.
  18. Voeg het laatste deel van de rijst toe aan de pan en verdeel dit evenredig.
  19. Verdeel hier bovenop 2 eetlepels gehakte korianderblaadjes met 2 eetlepels munt en de resterende gebakken ui.
  20. Dek de pan af met aluminiumfolie en plaats het deksel op de pan.
  21. Laat alles door sudderen voor circa 6 a 8 minuten totdat de rijst volledig gaar is.
  22. Serveer de Special Bombay Biryani warm op.

 

Tips:

  • Mais, champignon en radijsjes zijn andere opties als groente.

  • Gebruik eventueel een yoghurtsaus (raita) als dip bij het gerecht.

  • Voeg stukjes pruim toe voor het verrijken van de smaak.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-