Top 10 Voedseltrends en Voedingstrends 2021 - Geenaardappels.nl

Top 10 Voedseltrends en Voedingstrends 2021

  • Geplaatst op
  • Door Geenaardappels.nl
  • Geplaatst in Informatief
  • 0
Top 10 Voedseltrends en Voedingstrends 2021

Wat zal 2021 ons bieden?

Functionele voeding | Voedsel met een doel | Gulden middenweg benaderingGemak | TransparantieGezinsvoeding | Slotsom

 

Het jaar 2020 bracht ontberingen en veranderingen met zich mee voor veel mensen over de hele wereld, en onze dagelijkse gewoonten en gedragingen zijn dramatisch veranderd.

Ook onze prioriteiten zijn veranderd: veel mensen focussen zich opnieuw op hun gezondheid en welzijn, inclusief wat ze eten. Als gevolg hiervan is de voedsel- en gezondheidscultuur veranderd.

Nu 2021 van start is gegaan, gaan we deze veranderingen zien uitkomen. Nu veel experts uit de sector enorme veranderingen verwachten, kun je je afvragen wat 2021 voor ons in petto heeft.

Hier zijn de 10 belangrijkste voedsel- en voedingstrends die in 2021 worden verwacht.

 

1. Functionele voeding

Zoals Hippocrates ooit zei: "Laat voedsel uw medicijn zijn en medicijn uw voedsel." Hoewel deze uitspraak controversieel is, klopt de essentie ervan vandaag - eet voedsel dat je zowel fysiek als mentaal voedt.

Vanwege de aanzienlijke impact van COVID-19 op het fysieke en mentale welzijn van veel mensen, groeit de belangstelling voor het eten van voedingsmiddelen die gezondheidsgerelateerde doeleinden dienen.

Immuniteitsversterkers

Voedsel wordt niet alleen gewaardeerd om ‘hongerpijn’ te voorkomen. De toekomst van eten en drinken zal voortkomen uit de supplementenmarkt en de aandacht vestigen op de rol die specifieke ingrediënten spelen bij het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn.

COVID-19 was een herinnering dat gezondheid van voorbijgaande aard is en op elk moment kan veranderen. Voor velen leidde dit tot het zoeken naar producten die een gezond immuunsysteem konden ondersteunen om hen beter voor te bereiden op ziekte.

Volgens Market Research meldde meer dan 50% van de consumenten in 2020 meer supplementen te nemen om hun immuun gezondheid te ondersteunen.

Deze groeiende interesse in immuun gezondheid zal in 2021 een topfocus blijven van de gezondheids- en welzijnsindustrie. In plaats van zich te concentreren op het behandelen van aandoeningen, zullen veel consumenten ernaar streven deze te voorkomen via een versterkt immuunsysteem.

Als reactie hierop zal de voedingsindustrie gebruik maken van de supplementenindustrie door producten te maken met toegevoegde voedingsstoffen die de immuunfunctie en de algehele gezondheid kunnen ondersteunen, zoals zink, selenium, vitamine C en vitamine D.

Bovendien hebben alternatieve remedies de verkoop zien stijgen en zullen deze naar verwachting in 2021 blijven stijgen. Vlierbessen, echinacea, astragalus, kurkuma en gember zijn enkele van de best verkopende kruidensupplementen waarvan wordt beweerd dat ze je immuunsysteem helpen versterken.

Bovendien wordt voorspeld dat doelgerichte ingrediënten een voortrekkersrol spelen in de voedingsindustrie. Voorbeelden hiervan zijn het toevoegen van olijfolie om de gezondheid van het hart te ondersteunen, vitamine C om het immuunsysteem te stimuleren of probiotica in kombucha om een ​​gezond spijsverteringssysteem te bevorderen.

Hoewel deze producten voor opschudding zorgen in de gezondheids- en welzijnsindustrie, ontbreekt het onderzoek erachter. Tot op heden zijn er geen bewezen voedingsmiddelen, voedingsstoffen, kruiden of andere supplementen die een ziekte kunnen voorkomen of genezen, zoals COVID-19.

Gezien de groeiende belangstelling van de consument voor eerlijkheid en transparantie, zullen bedrijven voorzichtig moeten zijn met hun berichten en gezondheidsclaims moeten vermijden die niet door de wetenschap worden ondersteund.

 

2. Geestelijke gezondheid

Geestelijke gezondheid is voor veel mensen ook een prioriteit geworden.

Hoewel voedsel alleen depressie, angst of stress niet kan behandelen of genezen, kan het eten van grotendeels onbewerkte producten in een dieet dat rijk is aan een verscheidenheid aan voedingsstoffen, uw geestelijke gezondheid helpen ondersteunen.

Diëten die rijk zijn aan antioxidanten, vitamines (bijv. B-vitamines), mineralen (bijv. zink, magnesium), vezels, gezonde vetten (bijv. Omega-3 vetzuren) en andere bioactieve stoffen, zoals probiotica, zijn in verband gebracht met een beter mentaal welzijn, hoewel er nog betere nodig zijn.

In 2021 zullen we zien dat meer voedingsmiddelen- en drankenbedrijven producten uitbrengen die deze ingrediënten bevatten, met de nadruk op het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap, wat ook verband houdt met een betere geestelijke gezondheid.

Met name functionele dranken die stress verlagende stoffen bevatten, zoals adaptogenen - stoffen die je lichaam kunnen helpen zich aan stress aan te passen - en cannabidiol (CBD), het niet-psychoactieve deel van de cannabisplant, zullen in populariteit toenemen.

Hoewel het gebruik van deze producten stress kan verminderen en uw mentale welzijn kan ondersteunen, mag een bepaald dieet nooit voorgeschreven medicijnen of andere behandelingsmethoden, zoals therapie, vervangen. Uw dieet zou eerder een stukje van de puzzel moeten zijn voor een betere geestelijke gezondheid.

 

3. Voedsel met een doel

Een toenemend aantal consumenten wil lokale bedrijven met een achtergrond en doel ondersteunen in plaats van grote bedrijven.

Volgens de Kantar’s COVID-19-barometer zei 52% van de respondenten zelfs meer aandacht te besteden aan de oorsprong van hun producten, met de nadruk op lokaal kopen.

Lokalisatie

Door de pandemische stillegging kregen veel mensen een hernieuwde waardering voor hun lokale gemeenschap, vooral de voedselleveranciers - supermarkten, boerenmarkten en restaurants - die voedsel op ons bord hielden.

In de toekomst zal er een groeiende belangstelling zijn voor het kopen en consumeren van lokaal geteeld voedsel. Het ondersteunt de lokale economie, is over het algemeen frisser en heeft minder impact op het milieu.

 

4. Achtergrondverhaal

Veel consumenten zijn ook geïnteresseerd in het leren kennen van het achtergrondverhaal van een bedrijf, zoals een familiebedrijf met meerdere generaties.

Bedrijven moeten zich concentreren op de betekenis achter hun producten en consumenten een reden geven om hun producten te kopen boven die van hun concurrenten.

Een mooie verpakking alleen maakt voor velen niet langer een product aantrekkelijk, maar juist de impact van de aanschaf.

 

5. Klimatariër

In navolging van de voordelen van lokalisme, wordt verwacht dat diëten zullen verschuiven naar meer milieuvriendelijke, duurzame eetgewoontes.

In plaats van te vechten tussen de twee extreme spectrums (d.w.z. veganistisch versus vleeseters), zullen veel mensen zich vooral concentreren op voedingsmiddelen met de laagste klimaatimpact.

Diëten kunnen bijvoorbeeld een lagere inname van dierlijke producten inhouden, maar deze niet elimineren. In plaats daarvan kunnen consumenten kiezen voor dierlijke producten met een lagere ecologische voetafdruk, zoals rundvlees ruilen voor kip of wekelijks een paar plantaardige maaltijden eten.

Bovendien kunnen consumenten ervoor kiezen om lokaal geteelde producten en dierlijke producten te kopen om de CO2-uitstoot te verminderen die wordt veroorzaakt door voedselbezorging over lange afstanden.

Het doel van het klimatarische dieet is niet een alles-of-niets-benadering, maar eerder om kleine veranderingen aan te brengen die gezamenlijk als samenleving een groot verschil maken.

 

6. De gulden middenweg benadering

Voor veel mensen zijn de dagen van de extremen voorbij. In 2021 wordt een grote verschuiving naar het midden verwacht.

Flexitarisme

Het is een hele prestatie om een vleeseter ervan te overtuigen veganistisch te worden, maar ze ergens in het midden ontmoeten is misschien makkelijker.

In plaats van omnivoren ervan te overtuigen vlees en dierlijke producten volledig te dumpen, zal er een groeiende druk komen om de inname van dierlijke producten te verminderen. Interessant genoeg is volgens Statista tot 60% van de millennials geïnteresseerd in een flexitarisch dieet.

Consumenten willen misschien elke week een paar vleesmaaltijden ruilen voor plantaardige. Als alternatief kunnen ze het aandeel dierlijke producten in hun recepten verminderen en meer plantaardige ingrediënten toevoegen.

Bedrijven zullen plantaardige producten blijven promoten, maar ook producten ontwikkelen die grotere hoeveelheden plantaardige ingrediënten en kleinere hoeveelheden dierlijke ingrediënten bevatten om klanten te helpen een middenweg te vinden.

 

7. Dieetcultuur revisie

Veel mensen worden moe van dure diëten en gimmickachtige supplementen die grote resultaten beloven maar niet leveren. In 2021 is het waarschijnlijk dat beperkende diëten en gewichtsverliesprogramma's uit de gratie zullen raken, omdat mensen in plaats daarvan een meer evenwichtige benadering van gezondheid zoeken.

Populaire diëten, zoals keto, Whole30, paleo en F-Factor, zijn zwaar bekritiseerd vanwege hun extreme beperkingen die niet duurzaam of plezierig zijn.

Dankzij meer voedings- en gezondheidswerkers die een groot publiek op sociale media krijgen, beginnen we te zien dat populaire - zij het neppe - supplementen passé worden. In plaats van een handvol supplementen te nemen, zien we een verschuiving naar volledig, natuurlijk voedsel.

Bovendien omarmen meer mensen eetstijlen die alle voedingsmiddelen met mate verwelkomen, aangezien de meeste mensen chocolade de rest van hun leven niet willen vermijden. In plaats daarvan beginnen mensen andere belangrijke aspecten van eten te omarmen, zoals traditie, cultuur en plezier.

We zien een trend naar geluk, kracht en vitaliteit in plaats van het bereiken van onmogelijke schoonheidsnormen à la Photoshop en FaceTune. Ten slotte zal een toenemend aantal mensen ernaar streven prioriteit te geven aan gezondheid in plaats van een cijfer op de schaal of hun maat.

Consumenten zullen producten zoeken van bedrijven die streven naar duurzame, betaalbare en niet-beperkende benaderingen van gezondheid, zoals het eten van een gevarieerd dieet dat bestaat uit heel voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen.

Ze zoeken ook naar bedrijven die transparant zijn met hun berichten en vermijden het promoten van berichten over ongezonde voeding, zoals snel gewichtsverlies, uithongering of het belasteren van bepaalde voedingsmiddelen.

 

8. Gemak

De manier waarop we van eten genieten, blijft veranderen naarmate de wereld verandert.

Hoewel gemaksvoedsel al heel lang bestaat, worden de kwaliteit en gezondheid van deze voedingsmiddelen steeds belangrijker.

Maaltijdpakketten

In het jaar 2020 hebben velen van ons geleerd dat thuis koken een leuke en plezierige ervaring kan zijn. Maar nu het leven binnenkort weer begint te versnellen, zullen we een groeiende trend zien naar kant-en-klare maaltijdpakketten en gezondheidsvoedingsdozen die tijd besparen, maar je toch in staat stellen gezond thuis te eten.

De bezorgdiensten voor maaltijdpakketten zijn het afgelopen jaar exponentieel gegroeid dankzij hun gezondheid, gemak en betaalbaarheid. Volgens Grand View Research zal de markt voor het bezorgen van maaltijdpakketten tegen 2027 zelfs een industrie van miljarden worden.

Veel mensen houden van bezorgservices voor maaltijdpakketten, omdat het meeste voorbereidende werk, zoals boodschappen doen, meten en snijden, al is gedaan. Voor een drukbezet persoon die doordeweeks gewoonlijk afhaalmaaltijden eet, maakt dit gezond eten veel gemakkelijker.

Bovendien richten veel van deze bedrijven zich op lokale voeding, duurzame praktijken en spelen ze in op een verscheidenheid aan voedselvoorkeuren en diëten. Als zodanig wordt verwacht dat bedrijven in maaltijdpakketten in populariteit zullen toenemen.

 

9. Transparantie

Veel mensen zijn moe van misleidende, valse of obscure informatie. Van bedrijven wordt verwacht dat ze transparanter zijn over hun ingrediënten en praktijken.

In het verleden waren voedings- en supplementenbedrijven erg privé over hun ingrediënten en praktijken. Bovendien maken velen gezondheidsclaims die weinig tot geen wetenschappelijk bewijs hebben om ze te ondersteunen.

Nu consumenten meer geïnteresseerd zijn in de voedingskwaliteit van de voedselproducten die ze consumeren, zal de verwachting groeien dat bedrijven duidelijk, transparant en eerlijk zijn over hun producten.

Er wordt van hen verwacht dat ze deze trend benutten door ingrediëntenlijsten te verstrekken die kort en begrijpelijk zijn en het gebruik van controversiële ingrediënten, zoals kunstmatige kleur-, smaak- en kleurstoffen, te vermijden.

Bovendien zullen veel consumenten bedrijven proberen te ondersteunen met filantropische praktijken, zoals een deel van hun opbrengst schenken aan een eervolle zaak, educatieve mogelijkheden voor werknemers ondersteunen of het milieu beschermen.

 

10. Gezinsvoeding

Veel volwassenen zijn niet alleen geïnteresseerd in het verfijnen van hun eigen dieet, maar ook in het vinden van gezondere voeding en aanvullende opties voor het hele gezin.

Voeding voor kinderen

Om de gezondheid van hun gezin te verbeteren, zullen veel ouders op zoek zijn naar producten die leuk zijn voor hun kinderen, maar nog steeds voedzaam. Gezien de groeiende bezorgdheid over suiker en kunstmatige ingrediënten in het dieet, zullen ze bovendien op zoek gaan naar voedingsmiddelen die zijn gemaakt met meer natuurlijke ingrediënten.

Bovendien kunnen supplementen voor kinderen worden gebruikt als extra bescherming om hun immuunsysteem te ondersteunen en voedingstekorten te voorkomen, vooral voor kinderen die als kieskeurige eters worden beschouwd.

Verwacht ten slotte een toename van op planten gebaseerde opties voor kinderen om de gezondheid en het welzijn te ondersteunen. Veel ouders hopen dat dit hun kinderen duurzame en gezonde voedingsgewoonten zal leren die ze hun hele leven kunnen gebruiken.

 

Slotsom

In 2021 kun je uitkijken naar een enorme verschuiving in de voedingsindustrie.

Voorbij zijn de dagen van extreme diëten, onnodige ingrediënten en valse beloften. Naarmate we het nieuwe jaar ingaan, zullen we zien dat meer mensen voedsel willen eten dat een doel heeft, een verhaal heeft en de samenleving en gezondheid dient.

Vanuit het oogpunt van een diëtist lijken deze veranderingen een stap in de goede richting door te focussen op dingen die er echt toe doen. Als zodanig kijk ik met opwinding naar 2021 - en ik hoop dat jij dat ook doet.

 

Bron:
Healthline.com

Origineel artikel geschreven door:
Katey Davidson, MScFN, RD - Medisch beoordeeld door Lisa Hodgson, RDN, CDN, CDCES

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-