Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Al geruime tijd is er een tekort aan zonnebloemolie.
Al geruime tijd is er een tekort aan zonnebloemolie. Dit door de oorlog in Oekraïne.
Veel supermarkten stellen een maximale hoeveelheid vast wat de klant nog kan kopen. Hierdoor is het misschien ook interessant om te kijken welke alternatieven er zijn. Het is belangrijk om te kijken waar wij zonnebloemolie voor gebruiken.
Een goed alternatief voor zonnebloemolie om te bakken is de arachideolie (pinda olie). Deze olie wordt gewonnen uit pinda’s. De smaak is hier goed van af te leiden. Je hebt hiervan 2 soorten: de koudgeperste olie en de geraffineerde olie. Wil je profiteren van alle goede eigenschappen van de pinda olie, kies dan voor de koudgeperste variant. Bij de geraffineerde olie zijn veel goede voedingstoffen en antioxidanten verloren gegaan tijdens het productieproces.
Dit geldt ook voor zonnebloemolie. Veel mensen kopen de geraffineerde zonnebloemolie, maar als je kiest voor de koudgeperste variant blijven alle vitamines, antioxidanten en andere voedingsstoffen behouden.
Andere alternatieven zijn palmolie, kokosolie en amandelolie. De eerstgenoemde is wel een stuk minder gezond door de vele verzadigde vetten. Kokosolie en amandelolie zijn gezondere varianten. Net als de pinda olie zijn kokosolie en amandelolie zowel koudgeperst als geraffineerd te verkrijgen. Ook hier geldt: neem de koudgeperste variant om alle gezonde voordelen van de kokosolie te profiteren.
Bovenstaande alternatieven, behoudens de amandelolie, zijn ook geschikt om mee te frituren. Dit komt door het hoge rookpunt van de olie.
Olijfolie en lijnzaadolie zijn niet geschikt om mee te frituren of te bakken. Beide oliën zijn beter geschikt voor het maken van dressings.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...