Wat Is Curry? - Geenaardappels.nl

Wat Is Curry?

  • Geplaatst op
  • Door Geenaardappels.nl
  • Geplaatst in Informatief
  • 0
Wat Is Curry?

De verschillende vormen van curry

Wat is curry?

De verschillende vormen van curry over de hele wereld vertellen het verhaal van specerijen, kolonisatie, globalisering en immigratie.

Hoe beschrijf je curry eigenlijk?
Smaakvol, aromatisch, rijk, romig en misschien pittig komen voor de geest. Maar hoewel degenen die bekend zijn met curry vage ideeën hebben over wat het is, is curry zo'n brede categorie die zo'n divers scala aan gerechten omvat, dat het moeilijk is om uit te leggen wat als curry wordt beschouwd en wat niet.

De term curry is echter niet Indiaas.

Het woord "curry" werd door Britse kolonisten in India als een overkoepelende term gebruikt als een eenvoudige manier om te verwijzen naar pittige Indiase gerechten - gerechten die uit verschillende regio's van een land kwamen met talloze culturen en 19.500 talen, gerechten waarin verschillende soorten ingrediënten werden gebruikt en waren niet noodzakelijkerwijs verwant aan elkaar. Sommige etymologen suggereren dat het woord 'curry' is afgeleid van het woord 'kari', wat peper of gekruide saus betekent in het Tamil, een Zuid-Indiase taal.

Dus je begrijpt waarom curry moeilijk uit te leggen is: het is meer een idee dan een tastbaar iets. En kerriepoeder voegt nog een extra laag complexiteit toe.

De Britten wilden de genuanceerde, gekruide smaken van de gerechten die ze in India aten vastleggen en mee naar huis nemen. Dat is eigenlijk waarom ze kerriepoeder hebben ontwikkeld - dat ook niet wordt gebruikt in de traditionele Indiase keuken. Kerriepoeder is een mix van kruiden zoals kurkuma, komijn, gember, koriander en chili, en werd een draagbare manier om smaken van Indiase gerechten te proberen en te repliceren. Wanneer een gerecht "curry" is, zoals in "curried chicken salad" of "curried bloemkool", betekent dat in wezen gewoon dat kerriepoeder of andere Indiase kruiden worden gebruikt om het op smaak te brengen.

Tegenwoordig zijn er versies van curry over de hele wereld, beïnvloed door culturele en politieke factoren, maar ook door immigratie en toerisme. En dat bepaalt voor een groot deel ook wat curry heet en wat niet. Zuid-Aziatische dals, of linzenstoofschotels, worden bijvoorbeeld als curry beschouwd, terwijl Ethiopische misir wat, romige Ethiopisch gekruide rode linzen, niet als curry worden beschouwd.

Dat komt omdat de naam "curry" werd opgelegd door de Britten en vervolgens populair werd door het toerisme. Zo worden pittige Thaise gerechten die de wereld kent als groene curry, rode curry en massaman curry zo genoemd omdat de toeristeneconomie waarop het land vertrouwt profiteert van het etiketteren van gerechten op een manier die buitenlandse toeristen begrijpen.

Indiërs en andere Zuid-Aziaten gebruiken het woord 'curry' niet omdat het grotendeels een verzamelnaam is voor zoveel gerechten. Voorbeelden zijn chana masala, chicken tikka masala (die een interessant oorsprongsverhaal heeft), lam korma en xitti kodi (Goan-viscurry). Je vindt versies van deze gerechten met verschillende culturele wendingen in heel Zuid- en Zuidoost-Azië, van India tot Maleisië en Myanmar. De curry die de meeste mensen in het Westen kennen, werd in de jaren 1850 en vroege jaren 1900 gepopulariseerd door Bangaldeshi-leden van de Britse koopvaardijvloot die zich elders vestigden en Indiase restaurants openden, vaak in havensteden.

Afhankelijk van de regio waar het gerecht vandaan komt en de voorkeur van de kok, kunnen Zuid-Aziatische curries kokos, room, yoghurt, water/bouillon, tomaat of noten zijn - of een combinatie ervan. De meeste beginnen met het sauteren van aromaten zoals uien en knoflook. Ze kunnen pittig of mild zijn. Ze kunnen de textuur hebben van een dikke puree, zoals saagpaneer, of jusachtig, zoals korma, en ze worden gegeten met rijst en flatbreads zoals naan, chapati en paratha.

Tegenwoordig is curry synoniem met Zuid-Aziatisch eten, en hoewel velen de term hebben omarmd als een eenvoudige manier om pittige gerechten te beschrijven, vinden anderen dat het een uitwissing is van culturele nuances en vinden ze het aanstootgevend.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-