Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Rijst is een graansoort (rijstplant) welke onder andere afkomstig is uit India. Er zijn diverse soorten rijst en de grootte van de rijstkorrel verschilt per rijstsoort.
Rijst is in principe glutenvrij. Echter kan het tijdens het verwerkingsproces voorkomen dat er een zogenaamde kruisbesmetting plaatsvindt. Omdat er meerdere producten worden verwerkt en verpakt kan het zijn dat er sporen van gluten uit andere producten in de rijst voorkomen. Rijstsoorten waarbij het 100% zeker is dat het geen gluten bevat worden bij ons in de shop gelabeld als glutenvrije rijst. De rijst zonder dit label kan sporen van gluten bevatten.
Rijst kan op verschillende manieren worden bereid. Rijst koken is de meest voorkomende vorm van bereiding. Maar naast gekookte rijst kan de rijst ook worden gepoft (rijstwafels) of bijvoorbeeld worden fijngemalen tot een meel of bloem.
100% natuurlijk
100% plantaardig
zonder toevoegingen
Wij bieden in onze shop diverse soorten premium rijst aan elk met een eigen kenmerk in geur en/of smaak of bereiding, welke een van de volgende bewerking(en) hebben ondergaan:
Ongepolijste rijst: na het verwijderen van het kaf blijft er nog een zilvervlies om de rijstkorrel zitten. Tevens bevat de rijst hierdoor nog de roodbruine zemelen. Deze rijst noemt men bruine rijst of zilvervliesrijst. De ongepolijste rijst heeft een volle, notige geur. Hoewel de rijst minder bewerking ondergaat is deze over het algemeen wel duurder. Dit komt omdat de verwijderde rijstzemel bij gepolijste rijst (witte rijst) apart kan worden verkocht en dus een aparte inkomstenbron vormt voor de kweker.
Gepolijste rijst: hierbij is de ongepolijste rijst geslepen, waarbij het grootste deel van het vlies en de zemelen worden verwijderd. Hoewel de ongepolijste rijst meer voedingstoffen bevatten als gepolijste rijst (vitamine B1, vitamine E, eiwit, vet, voedingsvezel gaan verloren) wordt dit toch gedaan omdat gepolijste (witte rijst) een kortere gaartijd heeft. De verwijderde zemelen worden gebruikt in onder andere veevoer of ze worden toegevoegd als voedingsvezel in andere etenswaren.
Voorgekookte rijst: de rijst wordt gekookt in het kaf. Hierdoor blijven er meer voedingstoffen behouden in de rijst na het pellen. Tevens is deze rijst eenvoudiger te bereiden voor de consument omdat voorgekookte rijst veranderd van textuur. Voorgekookte rijst kan dus zowel ongepolijste rijst als gepolijste rijst zijn.
Gebruik bij de bereiding van rijst ongeveer 100 gram rijst per persoon. Tijdens het koken neemt de rijst vocht op en zal de hoeveelheid rijst per persoon op circa 250 gram uitkomen.
Probeer bij de bereiding van rijst een van onze vele rijst kruiden voor een geheel nieuwe smaak ervaring. Combineer dit met een gewenste groente en je krijgt een heerlijke, voedzame en gezonde maaltijd.
De rijst is, indien op een droge, donkere en koele plaats bewaard, zeker tot 2 jaar houdbaar.