Ayurveda: Indiase Traditionele Kruidengeneeskunde - Geenaardappels.nl

Ayurveda: Indiase Traditionele Kruidengeneeskunde

  • Geplaatst op
  • Door Geenaardappels.nl
  • Geplaatst in Informatief
  • 0
Ayurveda: Indiase Traditionele Kruidengeneeskunde

Ayurveda: Indiase Traditionele Kruidengeneeskunde


Ayurveda is een holistische gezondheidsleer welke een combinatie maakt van de fysieke, mentale en spirituele aspecten van het lichaam. Dit met het doel om het lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen om zo ziektes te voorkomen en eventueel te genezen.

Voeding is een belangrijk onderdeel om gezond te blijven, maar ook om te kunnen genezen. Denk hierbij aan het verzachten of voorkomen van hoest, verkoudheid en koorts of om de spijsvertering te bevorderen, het ondersteunen van een gezonde werking van diverse organen.

Kennis van genezende krachten van planten worden al duizenden jaren vastgelegd. Hierbij moet je niet alleen denken aan de selectie van planten, maar ook de eventuele onderlinge samenstelling, het juiste tijdstip om te oogsten, hun reinigende capaciteiten, de synergetische combinatie van de verschillende mineralen en de verwerkingsprocessen van de planten.

Ayurveda en moderne geneeskunde

Hoewel Ayurveda een holistische benadering van genezing biedt, is het belangrijk op te merken dat het geen vervanging is voor moderne geneeskunde. Ayurveda kan echter worden gezien als een aanvullende benadering, die kan helpen bij het bevorderen van algemeen welzijn, het verlichten van symptomen en het ondersteunen van het zelf herstellend vermogen van het lichaam.

Ayurveda biedt een uniek perspectief op gezondheid en genezing, waarbij de nadruk ligt op het bereiken van harmonie tussen lichaam, geest en ziel. Door zich bewust te worden van de dosha's, het aanpassen van voeding en levensstijl, en gebruik te maken van Ayurvedische behandelingen, kunnen individuen streven naar een evenwichtige en gezonde levensstijl. Hoewel Ayurveda al duizenden jaren oud is, heeft het nog steeds relevantie in de moderne tijd en kan het een waardevolle aanvulling zijn op ons streven naar welzijn en geluk.

In het Ayurvedische dieet worden verschillende voedingsmiddelen gebruikt die kunnen bijdragen aan balans en welzijn. Hier zijn enkele Ayurvedische voedingsmiddelen:

  1. Kruiden en specerijen: Ayurveda maakt gebruik van verschillende kruiden en specerijen vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Enkele veelgebruikte Ayurvedische kruiden en specerijen zijn kurkuma, komijn, koriander, gember, kaneel, kardemom en venkel. Deze kruiden kunnen de spijsvertering bevorderen, de stofwisseling stimuleren en verschillende gezondheidsvoordelen bieden.
  2. Ghee: Ghee, of geklaarde boter, wordt veel gewaardeerd in de Ayurvedische keuken. Het zou de spijsvertering bevorderen, de opname van voedingsstoffen verbeteren en het lichaam voeden. Ghee wordt vaak gebruikt als bakvet of toegevoegd aan gerechten vanwege de rijke smaak en therapeutische eigenschappen.
  3. Ayurvedische granen en peulvruchten: Ayurveda legt de nadruk op het gebruik van volle granen en peulvruchten vanwege hun voedingswaarde en balancerende eigenschappen. Voorbeelden hiervan zijn basmatirijst, quinoa, gierst, mungbonen, linzen en kikkererwten. Deze granen en peulvruchten worden vaak op verschillende manieren bereid, zoals in kitchari (een combinatie van rijst en linzen), voor een gebalanceerde maaltijd.
  4. Ayurvedische thee en drankjes: Diverse kruidentheeën en drankjes zijn essentieel in de Ayurvedische praktijk. Enkele populaire keuzes zijn gemberthee, tulsi (heilige basilicum) thee, kamillethee en kruidenmengsels zoals Triphala-thee. Deze drankjes staan bekend om hun rustgevende, verjongende en spijsvertering bevorderende eigenschappen.
  5. Verse vruchten en groenten: Ayurveda benadrukt het eten van verse, seizoensgebonden en lokaal geteelde vruchten en groenten. Verschillende vruchten en groenten hebben verschillende effecten op de dosha's. Bijvoorbeeld, verkoelende vruchten zoals meloenen en granaatappels zijn gunstig voor Pitta, terwijl aardende groenten zoals zoete aardappelen en bieten gunstig zijn voor Vata.
  6. Ayurvedische zoetstoffen: In Ayurveda hebben natuurlijke zoetstoffen de voorkeur boven geraffineerde suikers. Voorbeelden hiervan zijn honing, jaggery (ongeraffineerde rietsuiker) en stevia. Deze zoetstoffen worden met mate gebruikt en zouden meer balancerende effecten hebben op het lichaam.

Het is belangrijk op te merken dat de voedingskeuzes in de Ayurvedische voeding sterk individueel zijn en afhangen van iemands dosha en eventuele onevenwichtigheden. Raadpleeg een Ayurvedisch therapeut of voedingsdeskundige om een op maat gemaakt dieetplan te ontwikkelen dat past bij jouw specifieke behoeften en algemeen welzijn ondersteunt.

De Ayurvedische kruidengeneeskunde kent verschillende recepturen die inwerken op bepaalde orgaanfuncties of een algemene gezondheid bevorderende werking hebben. Deze recepturen worden tegenwoordig veelal als voedingssupplementen aangeboden.

Onderstaand een selectie van voedingssupplementen welke helpen om een positieve invloed te hebben op o.a.:

Astma, griep & verkoudheid

Weerstand & energie

Hart- & bloedvaten

Nieren & blaas

Huid

Spieren & gewrichten

Bloedsuikerspiegel

Maag & darmen

Pijnverlichting

Rust & slaap

Leverfunctie

Menstruatie & overgang

Geheugen & hersenvitaliteit

 

 

Daarnaast helpen diverse soorten planten ook bij bloedarmoede, gezichtsvermogen, leverfunctie, koorts, haargroei, ontstekingen, astma, brandend maagzuur, etc.

Kijk in onze shop voor de diverse producten met hun eigenschappen.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-