Asafoetida, India's ‘geurige’ smaak - Geenaardappels.nl

Asafoetida, India's ‘geurige’ smaak

  • Geplaatst op
  • Door Geenaardappels.nl
  • Geplaatst in Informatief
  • 0
Asafoetida, India's ‘geurige’ smaak

Asafoetida, India's ‘geurige’ smaak

Wat is er met deze oude specerij die de zintuigen zo prikkelt?

Europeanen in India noemden het Devil's Dung. Het is bij ons ook bekend als duivelsdrek. Het is misschien wel de meest stinkende specerij ter wereld.

Zelfs de naam bevat "stinkende" als eerlijke waarschuwing. Toch zijn Indiërs al sinds de oudheid toegewijde consumenten van asafoetida, waarbij ze snufjes ervan gebruiken om te helpen bij de vertering van bonen en groenten.

Asafoetida, of hing in het Hindi, is een hars, geelachtig wit en plakkerig. Maar terwijl hars afkomstig is van het tappen van gewone dennenbomen, wordt de gomhars voor asafoetida gewonnen uit de onderste stengel en wortels van een zeldzaam wild lid van de wortelfamilie.

De plant verlangt een koud klimaat, droog maar zonnig. Het wordt meestal gevonden in de woestijnachtige hogere regio's van Afghanistan, Kazachstan, Oezbekistan en Iran. Velen geloven dat het al in 600 voor Christus in India werd geïmporteerd.

In India wordt asafoetida-hars "gestabiliseerd" door toevoeging van een eetbare substantie, zoals tarwe- of rijstmeel, en vervolgens gevormd tot brokken, korrels en poeders.

In folklore en mythologie kan asafoetida boze geesten verjagen. In de moderne geneeskunde wordt het gebruikt om zweren, astma en bronchitis te helpen behandelen. Ouderen kenden de zwavelverbindingen van het kruid als een antisepticum, een krampstillend middel, een spijsverteringsmiddel, een diureticum, een slijmoplossend middel, een kalmerend middel en een laxeermiddel.

Veel kruiden en smaakmakers veranderen wanneer ze worden geroosterd. Komijnzaad wordt nootachtig. Chilischillen worden donkerrood en worden dieper van smaak. Maar er gebeurt bijna iets wonderbaarlijks met asafoetida wanneer het in aanraking komt met hete olie of ghee.

Het wordt over het algemeen gecombineerd, altijd in kleine hoeveelheden, met andere smaakmakers in een kookstap die in Noord-India bekend staat als tarka.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-