Indiase linzenstoof met chapatis én kokoschutney - Geenaardappels.nl
Betaalopties
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-

Indiase linzenstoof met chapatis én kokoschutney

  • Geplaatst op
  • Door Geenaardappels.nl
  • Geplaatst in Diner, Recepten
  • 0
Indiase linzenstoof met chapatis én kokoschutney

Een Indiaas vegan gerecht

Indiase linzenstoof met chapatis én kokoschutney

In maart heeft Hugo Kennis in Eigen Huis en Tuin – Lekker leven een heerlijk Indiaas gerecht gemaakt. Hieronder vindt je de uitleg van het gerecht:

 

Het is deze week vegan week en Hugo doet hier de hele week aan mee. Dat betekent dus geen vlees, vis, zuivel en andere dierlijke producten. Hugo start deze vegan week met een heerlijke Indiase linzenstoof en zelfgemaakt platbrood mét een kokoschutney.

 

Hugo maakt een Indiaas feestmaal, bestaande uit drie onderdelen: een linzenstoof, chapatis (platbrood) en een kokoschutney. We beginnen met de linzenstoof, en verderop in dit artikel vind je de benodigde ingrediënten en bereidingswijze van de chapatis en de kokoschutney. 

Indiase linzenstoof

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 350 gr. rode splitlinzen
  • zout en peper
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ui
  • neutrale olie
  • 4 cm gemberwortel
  • 2 groene – of eventueel rode – chilipepers
  • 3 tomaten
  • 1 winterpeen
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • bosje koriander óf munt
  • scheut limoensap

Extra benodigdheden:

  • hakmolentje

Bereidingswijze:

Stap 1: Was de linzen tot het water helder is. Zet ze in koud water op het vuur met een snuf zout. Kook ze gaar in 15 tot 20 minuten.

Stap 2: Terwijl je wacht tot de linzen gaar zijn, pel je de ui en knoflook en snijd je ze in grove stukken. Doe dit ook bij de gember en verwijder de zaadlijsten uit de chilipepers.

Stap 3: Maal de ui, knoflook, gember en chilipepers fijn in het hakmolentje.

Stap 4: Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit het mengsel circa 3 minuten.

Tip: Als je een verse gember hebt gesneden, kan je het deel dat overblijft gewoon weer terug leggen in de fruitschaal. Je hoeft hem niet af te dekken. Een gember sluit zich bij het gesneden deel namelijk zelf weer af. Zo kan je hem nog heel lang bewaren.

Stap 5: Snijd de wortel en tomaten in kleine blokjes en bak ze mee met de saus.

Stap 6: Voeg kerrie en zout toe aan de pan. Roer het door elkaar en voeg de linzen met het kookvocht – en eventueel wat extra water – toe.

Stap 7: Laat 20 minuten stoven op laag vuur. 

Stap 8: Breng de stoof op smaak met een beetje limoensap. Hak daarna de koriander óf munt fijn en schep die door het gerecht.

 

Chapatis (platbrood) met maanzaad

Platbrood, 8 stuks.

Bereidingstijd: circa 50 minuten

Ingrediënten:

  • 175 gr. volkorenmeel
  • 100 gr. bloem
  • 1 eetlepel neutrale olie
  • 1 tot 2 eetlepels maanzaad
  • snuf zout
  • 125 à 150 ml warm water
  • klein handje bloem

Extra benodigdheden:

  • deegroller

Bereidingswijze:

Stap 1: Doe het meel, de bloem, de olie, het maanzaad en een snuf zout in een kom. Schenk het water erbij en meng het tot een deeg.

Stap 2: Strooi een klein handje bloem over het aanrecht en kneed hierop het deeg op tot het soepel is.

Stap 3: Laat het deeg minstens een half uur rusten.

Stap 4: Verdeel het deeg in acht stukken. Rol dunne cirkels van het deeg – in ongeveer dezelfde maat als je pan – uit op een met bloem bestoven aanrecht.

Stap 5: Maak de koekenpan goed heet en bak de chapatis erin tot ze bruine plekjes krijgen. Keer ze om en bak ook de andere kant.

Tip: Ook deeg waarbij geen gist wordt gebruikt, moet even rusten. Door het rusten gaat de bloem zetten en worden de gluten zachter. Zo krijg je een soepeler deeg

Kokoschutney

Bijgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: 5 – 10 minuten  

Ingrediënten:

  • 1 groene chilipeper
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr. kokosrasp
  • scheut limoensap
  • zout
  • scheut water

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwijder de zaadlijsten uit de chilipeper, hak de peper fijn en doe de snippers in een kom.

Stap 2: Pel de knoflook en rasp deze boven de kom.

Stap 3: Meng de kokos erdoor en breng het op smaak met limoensap en zout.

Stap 4: Maak de chutney smeuïg met een scheut water.

Tip: Als je verse limoensap perst van een limoen, is het handig om van tevoren je limoen stevig los te rollen. Op die manier komen de cellen los en haal je makkelijker en meer sap uit je limoen.

Eet smakelijk!

 

Bron: RTL 4 - Hugo Kennis

 

Producten besproken in dit artikel:

Glutenvrij
Chakra Red Masoor Dhal (Rode Linzen), 1 kg
 
 
         

Chakra Red Masoor Dhal (Rode Linzen), 1 kg

Rode linzen zijn een veel gebruikte linzensoort in de Indias..
€2,89
Native Food Black Salt Powder (Himalaya zout), 500 gr
 
 
         

Native Food Black Salt Powder (Himalaya zout), 500 gr

Himalaya zout is gezonder dan normaal tafelzout, door de hoe..
€3,29
TRS Zwarte Peperpoeder, 100 gr
 
 
         

TRS Zwarte Peperpoeder, 100 gr

Zwarte peper wordt in India in de zon gedroogd en na een zor..
€1,89
Glutenvrij
Chakra Garlic Powder (Knoflookpoeder), 100 gr
 
 
         

Chakra Garlic Powder (Knoflookpoeder), 100 gr

Bijna elk gerecht wordt lekkerder met een vleugje knoflook. ..
€1,69
Glutenvrij
Chakra White Onion Powder (Witte Uipoeder), 100 gr
 
 
         

Chakra White Onion Powder (Witte Uipoeder), 100 gr

Breng nu je gerechten eenvoudig op smaak met dit uipoeder. N..
€1,45

 

Native Food Cold Pressed Coconut Oil, 500 ml
 
 
         

Native Food Cold Pressed Coconut Oil, 500 ml

Door bij het koken gebruik te maken van kokosolie wordt de o..
€5,95
Glutenvrij
Chakra Dried Ginger (Gedroogde Gember), 100 gr
 
 
         

Chakra Dried Ginger (Gedroogde Gember), 100 gr

Gember heeft een intens, warme en scherpe smaak. Toepasbaar ..
€2,25
Chakra Dry chillies (gedroogde pepers)
 
 
         

Chakra Dry chillies (gedroogde pepers)

Gedroogde chillies / gedroogde pepers kunt u gebruiken in uw..
€1,99
Aachi Masala Curry Masala (kruidenmix voor curry's)
 
 
         

Aachi Masala Curry Masala (kruidenmix voor curry's)

Aachi Curry Masala is een mooie mix van kruiden zoals korian..
€2,19
Aashirvaad Volkoren Tarwemeel, 5 kg
 
 
         

Aashirvaad Volkoren Tarwemeel, 5 kg

Volkoren tarwemeel is een belangrijk ingrediënt in de India..
€10,99

 

TRS Witte Papaverzaad, 100 gr
 
 
         

TRS Witte Papaverzaad, 100 gr

Toepasbaar als verdikkingsmiddel voor het maken van bijvoorb..
€1,69
Glutenvrij
Chakra Desicatted Coconut (Gedroogde Kokos)
 
 
         

Chakra Desicatted Coconut (Gedroogde Kokos)

Een heerlijke glutenvrije basis om te gebruiken in de lekker..
€1,99
     

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-