Top 20 grootste voedingsmythes - Geenaardappels.nl

Top 20 Grootste Voedingsmythes

  • Geplaatst op
  • Door Geenaardappels.nl
  • 0
Top 20 Grootste Voedingsmythes

Voorkom slechte voedingskeuzes.

Top 20 grootste voedingsmythes

 

Als je door sociale media bladert, jouw favoriete tijdschrift leest of populaire websites bezoekt, krijg je eindeloze informatie over voeding en gezondheid, waarvan de meeste onjuist is.

Zelfs gekwalificeerde gezondheidswerkers, waaronder artsen en diëtisten, zijn verantwoordelijk voor het verspreiden van verkeerde informatie over voeding onder het publiek, wat de verwarring alleen maar vergroot.

Hier zijn 20 van de grootste mythen met betrekking tot voeding, en waarom deze verouderde overtuigingen moeten worden beëindigd.

 

1. ‘Calorieën binnen, calorieën eruit’ is het enige dat telt als het gaat om gewichtsverlies

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Hoewel het creëren van een calorietekort door meer energie te verbranden dan je binnenkrijgt de belangrijkste factor is als het gaat om gewichtsverlies, is het niet het enige dat telt.

Alleen vertrouwen op de calorie-inname houdt geen rekening met het grote aantal variabelen dat iemand ervan kan weerhouden af ​​te vallen, zelfs wanneer hij of zij een zeer caloriearm dieet volgt.

Hormonale onevenwichtigheden, gezondheidsproblemen zoals hypothyreoïdie, metabolische aanpassingen, het gebruik van bepaalde medicijnen en genetica zijn slechts enkele van de factoren die gewichtsverlies voor sommige mensen moeilijker kunnen maken, zelfs als ze een streng dieet volgen.

Dit concept benadrukt evenmin het belang van duurzaamheid en voedingskwaliteit voor gewichtsverlies. Degenen die de "calorieën in, calorieën uit" -methode volgen, concentreren zich doorgaans uitsluitend op de caloriewaarde van voedingsmiddelen, niet op hun voedingswaarde.

Dit kan ertoe leiden dat je kiest voor caloriearme, voedselarme voedingsmiddelen zoals rijstwafels en eiwitten in plaats van calorierijke, voedzame voedingsmiddelen zoals avocado's en hele eieren, wat niet het beste is voor de algehele gezondheid.

Resumerend

De 'calorieën binnen, calorieën uit'-theorie houdt geen rekening met verschillende variabelen die kunnen voorkomen dat iemand afvalt. Veel factoren, zoals genetica, medische aandoeningen en metabolische aanpassingen, maken gewichtsverlies voor sommigen veel moeilijker.

 

2. Vetrijke voedingsmiddelen zijn ongezond

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Hoewel deze verouderde en onjuiste theorie langzaam tot stilstand wordt gebracht, zijn veel mensen nog steeds bang voor vetrijk voedsel en volgen ze een vetarm dieet in de hoop dat het verminderen van hun vetinname hun algehele gezondheid ten goede zal komen.

Voedingsvet is essentieel voor een optimale gezondheid. Bovendien zijn vetarme diëten in verband gebracht met een groter risico op gezondheidsproblemen, waaronder het metabool syndroom, en kunnen ze leiden tot een toename van insulineresistentie en triglycerideniveaus, die bekende risicofactoren zijn voor hartaandoeningen.

Bovendien is bewezen dat diëten met een hoger vetgehalte net zo effectief zijn - of zelfs meer - dan diëten met een laag vetgehalte als het gaat om het aanmoedigen van gewichtsverlies.

Uiteraard kunnen uitersten in beide richtingen, of het nu een dieet met een zeer laag of een zeer hoog vetgehalte is, jouw gezondheid schaden, vooral als de kwaliteit van het dieet slecht is.

Resumerend

Veel vetrijke voedingsmiddelen zijn buitengewoon voedzaam en kunnen je helpen een gezond gewicht te behouden.

 

3. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Hoewel ooit werd gedacht dat ontbijten een van de belangrijkste factoren was om jezelf voor te bereiden op een gezonde dag, heeft onderzoek aangetoond dat dit misschien niet het geval is voor de meeste volwassenen.

Onderzoek wijst er bijvoorbeeld op dat het afzien van een ontbijt kan leiden tot een verminderde calorie-inname.

Bovendien is het deelnemen aan intermitterend vasten, waarbij het ontbijt wordt overgeslagen of later op de dag wordt geconsumeerd, in verband gebracht met een overvloed aan voordelen, waaronder een betere controle van de bloedsuikerspiegel en een vermindering van ontstekingsmarkers.

Intermitterend vasten kan echter ook worden bereikt door een regelmatig ontbijt te nuttigen en vervolgens jouw laatste maaltijd eerder op de avond te nuttigen om een ​​vastenvenster van 14–16 uur te behouden.

Houd er rekening mee dat dit niet geldt voor opgroeiende kinderen en tieners of mensen met een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen, zoals zwangere vrouwen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, aangezien het overslaan van maaltijden kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten bij deze populaties.

Aan de andere kant toont enig bewijs aan dat het eten van ontbijt en het consumeren van meer calorieën eerder op de dag in plaats van 's nachts, in combinatie met een verminderde maaltijdfrequentie, de gezondheid ten goede kan komen door het verminderen van ontstekingen en het lichaamsgewicht.

Als je van het ontbijt houdt, eet het dan op. Als je geen ontbijtmens bent, voel dan niet de behoefte om het aan jouw dagelijkse routine toe te voegen.

Resumerend

Ontbijten is niet voor iedereen nodig. Gezondheidsvoordelen worden geassocieerd met zowel het eten van ontbijt als het overslaan ervan.

 

4. Voor een optimale gezondheid moet u regelmatig kleine maaltijden eten

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Het regelmatig eten van kleine, regelmatige maaltijden gedurende de dag is een methode die door veel mensen wordt gebruikt om de stofwisseling en het gewichtsverlies te stimuleren.

Als je echter gezond bent, maakt de frequentie van jouw maaltijden niet uit, zolang je maar aan jouw energiebehoeften voldoet.

Dat gezegd hebbende, kunnen degenen met bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, coronaire hartziekte en prikkelbare darmsyndroom (IBS), evenals degenen die zwanger zijn, baat hebben bij vaker eten.

Resumerend

Regelmatig eten gedurende de dag is niet de beste manier om gewichtsverlies te bevorderen. Onderzoek toont aan dat een regelmatig maaltijdpatroon wellicht het beste is voor de gezondheid.

 

5. Niet-voedzame zoetstoffen zijn gezond

Top 20 Grootste Voedingsmythes

De toenemende belangstelling voor caloriearme, koolhydraatarme en suikervrije voedingsmiddelen heeft geleid tot een toename van producten die niet-voedende zoetstoffen bevatten. Hoewel het duidelijk is dat een dieet met veel toegevoegde suikers het ziekterisico aanzienlijk verhoogt, kan inname van niet-voedende zoetstoffen ook leiden tot negatieve gezondheidsresultaten.

Inname van niet-voedende zoetstoffen kan bijvoorbeeld jouw risico op diabetes type 2 verhogen door te leiden tot negatieve verschuivingen in darmbacteriën en het bevorderen van ontregeling van de bloedsuikerspiegel. Bovendien wordt regelmatige inname van niet-voedende zoetstoffen geassocieerd met algemene ongezonde levensstijlpatronen.

Houd er rekening mee dat er onderzoek op dit gebied gaande is en dat er in de toekomst hoogwaardige onderzoeken nodig zijn om deze mogelijke verbanden te bevestigen.

Resumerend

Niet-voedende zoetstoffen kunnen leiden tot nadelige gezondheidsresultaten, zoals een verhoogd risico op diabetes type 2 en negatieve veranderingen in darmbacteriën.

 

6. De verhouding tussen macronutriënten is belangrijker dan de kwaliteit van het dieet

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Hoewel macro-coaches je misschien doen geloven dat de verhouding van macronutriënten in je dieet het enige is dat telt als het gaat om gewichtsverlies en algehele gezondheid, mist deze bekrompen kijk op voeding het grotere plaatje.

Hoewel het aanpassen van macroverhoudingen de gezondheid op veel manieren ten goede kan komen, is de belangrijkste factor in elk dieet de kwaliteit van het voedsel dat je eet.

Hoewel het mogelijk is om af te vallen door alleen sterk bewerkte voedingsmiddelen en eiwitshakes te eten, moet jij je uitsluitend richten op kortingen op macronutriënten, hoe het eten van bepaalde voedingsmiddelen de metabole gezondheid, het ziekterisico, de levensduur en de vitaliteit kan verhogen of verlagen.

Resumerend

Hoewel het aanpassen van macroverhoudingen in sommige opzichten nuttig kan zijn, is de belangrijkste manier om de algehele gezondheid te bevorderen het volgen van een dieet dat rijk is aan onbewerkt voedsel, ongeacht de macroverhouding.

 

7. Aardappelen zijn ongezond

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Vaak bestempeld als "ongezond" door mensen in de voedingswereld, worden aardappelen beperkt door veel mensen die willen afvallen of hun algehele gezondheid willen verbeteren.

Hoewel het eten van te veel voedsel - inclusief aardappelen - kan leiden tot gewichtstoename, zijn deze zetmeelrijke knollen zeer voedzaam en kunnen ze worden opgenomen als onderdeel van een gezond dieet.

Aardappelen zijn een uitstekende bron van veel voedingsstoffen, waaronder kalium, vitamine C en vezels.

Bovendien vullen ze meer dan andere koolhydraatbronnen, zoals rijst en pasta, en kunnen ze je helpen om na de maaltijd meer tevreden te zijn.

Resumerend

Aardappelen zijn een voedzame keuze voor koolhydraten, maar zorg ervoor dat je er op gezondere manieren van geniet, zoals geroosterd of gebakken.

 

8. Vetarme en dieetvoeding zijn gezonde alternatieven

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Maak een uitstapje naar jouw plaatselijke supermarkt en je zult een verscheidenheid aan producten vinden met het label 'dieet', 'licht', 'vetarm' en 'vetvrij'. Hoewel deze producten verleidelijk zijn voor mensen die overtollig lichaamsvet willen kwijtraken, zijn ze meestal een ongezonde keuze.

Onderzoek heeft aangetoond dat veel vetarme en dieetproducten veel meer toegevoegde suikers en zout bevatten dan hun tegenhangers met normaal vet. Het is het beste om af te zien van deze producten en in plaats daarvan te genieten van kleine hoeveelheden voedsel zoals volle yoghurt, kaas en notenpasta.

Resumerend

Vetarme en dieetvoedingen bevatten doorgaans veel suiker en zout. Ongewijzigde alternatieven met een hoger vetgehalte zijn vaak een gezondere keuze.

 

9. Supplementen zijn geldverspilling

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Hoewel de focus op het consumeren van een voedingsrijk, goed afgerond dieet het meest essentiële onderdeel van gezondheid is, kunnen supplementen - mits correct en in de juiste vorm gebruikt - op veel manieren nuttig zijn.

Voor velen, vooral degenen met gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, maar ook degenen die veelvoorkomende medicijnen gebruiken zoals statines, protonpompremmers, anticonceptie en antidiabetica, kan het nemen van specifieke supplementen hun gezondheid aanzienlijk beïnvloeden.

Het is bijvoorbeeld aangetoond dat suppletie met magnesium- en B-vitamines gunstig is voor mensen met diabetes type 2 door de bloedsuikerspiegel te verhogen en de risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes gerelateerde complicaties te verminderen.

Mensen met restrictieve diëten, mensen met genetische mutaties zoals methyleentetrahydrofolaatreductase (MTHFR), mensen ouder dan 50 jaar en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, zijn andere voorbeelden van populaties die baat kunnen hebben bij het nemen van specifieke supplementen.

Resumerend

Supplementen zijn nuttig en vaak nodig in veel populaties. Het gebruik van veel voorkomende medicijnen, leeftijd en bepaalde medische aandoeningen zijn slechts enkele van de redenen waarom supplementen voor sommige mensen nodig kunnen zijn.

 

10. Het volgen van een caloriearm dieet is de beste manier om af te vallen

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Hoewel het verminderen van de calorie-inname inderdaad het gewichtsverlies kan stimuleren, kan het verminderen naar een te laag aantal calorieën leiden tot metabolische aanpassingen en op de lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid.

Hoewel het volgen van een zeer caloriearm dieet waarschijnlijk snel gewichtsverlies op korte termijn bevordert, leidt langdurige naleving van zeer caloriearme diëten tot een afname van de stofwisseling, meer hongergevoel en veranderingen in volheidshormonen.

Dit maakt gewichtsbehoud op de lange termijn moeilijk.

Dit is de reden waarom onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met een laag caloriegehalte er op de lange termijn zelden in slagen overtollig gewicht weg te houden.

Resumerend

Zeer caloriearme diëten leiden tot metabolische aanpassingen die het op de lange termijn moeilijk maken om het gewicht te behouden.

 

11. Je moet mager zijn om gezond te zijn

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Obesitas wordt in verband gebracht met veel gezondheidsproblemen, waaronder diabetes type 2, hartaandoeningen, depressie, bepaalde vormen van kanker en zelfs vroegtijdig overlijden.

Toch betekent het verminderen van jouw ziekterisico niet dat je mager hoeft te zijn. Het belangrijkste is om een voedzaam dieet te volgen en een actieve levensstijl te behouden, aangezien dit gedrag vaak jouw lichaamsgewicht en lichaamsvetpercentage verbetert.

Resumerend

Hoewel obesitas jouw risico op ziekte verhoogt, hoef je niet mager te zijn om gezond te zijn. Het is veeleer belangrijk om een gezond lichaamsgewicht en lichaamsvetpercentage te behouden door een voedzaam dieet te volgen en een actieve levensstijl te behouden.

 

12. Calciumsupplementen zijn nodig voor de gezondheid van de botten

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Veel mensen wordt verteld dat ze calciumsupplementen moeten gebruiken om hun skelet gezond te houden. Huidig onderzoek heeft echter aangetoond dat suppletie met calcium meer kwaad dan goed kan doen.

Sommige onderzoeken hebben bijvoorbeeld calciumsupplementen gekoppeld aan een verhoogd risico op hartaandoeningen. Bovendien toont onderzoek aan dat ze het risico op fracturen of osteoporose niet verminderen.

Als jij je zorgen maakt over jouw calciuminname, kun je je het beste concentreren op calciumbronnen in de voeding, zoals volle yoghurt, sardines, bonen en zaden.

Resumerend

Hoewel medische professionals vaak calciumsupplementen voorschrijven, toont huidig onderzoek aan dat deze supplementen meer kwaad dan goed kunnen doen.

 

13. Vezelsupplementen zijn een goed alternatief voor vezelrijk voedsel

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Veel mensen worstelen met het verkrijgen van voldoende voedingsvezels, daarom zijn vezelsupplementen zo populair. Hoewel vezelsupplementen de gezondheid ten goede kunnen komen door de stoelgang en de bloedsuikerspiegel te verbeteren, mogen ze geen echte voeding vervangen.

Vezelrijk, onbewerkt voedsel zoals groenten, bonen en fruit bevat voedingsstoffen en plantaardige stoffen die synergetisch werken om je gezondheid te bevorderen, en ze kunnen niet worden vervangen door vezelsupplementen.

Resumerend

Vezelsupplementen mogen niet worden gebruikt als vervanging voor voedzaam, vezelrijk voedsel.

 

14. Alle smoothies en sappen zijn gezond

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Bepaalde sappen en smoothies zijn zeer voedzaam. Een voedzame smoothie of vers gemaakt sap dat voornamelijk bestaat uit niet zetmeelrijke groenten, kan bijvoorbeeld een geweldige manier zijn om jouw inname van vitamines, mineralen en antioxidanten te verhogen.

Toch is het belangrijk om te weten dat de meeste sappen en smoothies die in winkels worden verkocht, boordevol suiker en calorieën zitten. Wanneer ze te veel worden geconsumeerd, kunnen ze gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen bevorderen, zoals tandbederf en ontregeling van de bloedsuikerspiegel.

Resumerend

Veel in de winkel gekochte sappen en smoothies zitten boordevol toegevoegde suikers en calorieën.

 

15. Iedereen kan baat hebben bij een probioticum

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Probiotica behoren tot de meest populaire voedingssupplementen op de markt. Beoefenaars schreven ze echter over het algemeen te veel voor, en onderzoek heeft aangetoond dat sommige mensen misschien geen baat hebben bij probiotica zoals anderen.

Niet alleen zijn de spijsverteringssystemen van sommige mensen resistent tegen probiotische kolonisatie, maar de introductie van probiotica via supplementen kan leiden tot negatieve veranderingen in hun darmbacteriën.

Bovendien kan bacteriële overgroei in de dunne darm als gevolg van het gebruik van probiotica leiden tot een opgeblazen gevoel, gasvorming en andere nadelige bijwerkingen.

Bovendien tonen sommige onderzoeken aan dat behandeling met probiotica na een antibioticakuur de natuurlijke reconstructie van normale darmbacteriën kan vertragen.

In plaats van te worden voorgeschreven als een one-size-fits-all supplement, zouden probiotica meer gepersonaliseerd moeten zijn en alleen worden gebruikt als een therapeutisch voordeel waarschijnlijk is.

Resumerend

Huidig ​​onderzoek suggereert dat probiotische supplementen mogelijk niet iedereen ten goede komen en niet mogen worden voorgeschreven als een one-size-fits-all supplement.

 

16. Gewichtsverlies is eenvoudig

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Laat je niet misleiden door de dramatische foto's voor en na die worden gebruikt door supplementenbedrijven en verhalen over snel gewichtsverlies dat met weinig tot geen moeite is bereikt.

Afvallen is niet eenvoudig. Het vereist consistentie, eigenliefde, hard werken en geduld. Bovendien maken genetica en andere factoren het afvallen voor sommigen veel moeilijker dan voor anderen.

Als je moeite hebt om af te vallen, ben je niet de enige. Het beste wat je kunt doen, is het gewichtsverliesgeluid waaraan je elke dag wordt blootgesteld, overstemmen en een voedzaam en duurzaam voedings- en activiteitenpatroon vinden dat voor je werkt.

Resumerend

Gewichtsverlies is voor de meeste mensen moeilijk en vereist consistentie, eigenliefde, hard werken en geduld. Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op hoe gemakkelijk het voor je is om af te vallen.

 

17. Het bijhouden van calorieën en macro's is noodzakelijk om af te vallen

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Het is niet nodig om geobsedeerd te raken door jouw calorie-inname en elk stukje voedsel dat langs jouw lippen komt te volgen om af te vallen.

Hoewel het volgen van voedsel een handig hulpmiddel kan zijn om overtollig lichaamsvet te verliezen, is het niet voor iedereen geschikt.

Bovendien is het overdreven bezig zijn met eten door calorieën bij te houden in verband gebracht met een verhoogd risico op verstoorde eetneigingen.

Resumerend

Hoewel het bijhouden van calorieën sommige mensen kan helpen af te vallen, is het niet voor iedereen nodig en kan het leiden tot verstoorde eetneigingen.

 

18. Voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte zijn ongezond

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Cholesterolrijke voedingsmiddelen hebben een slechte reputatie gekregen dankzij misvattingen over de invloed van cholesterol in de voeding op de gezondheid van het hart.

Hoewel sommige mensen gevoeliger zijn voor cholesterol in de voeding dan anderen, kan over het algemeen voedzame, cholesterolrijke voedingsmiddelen worden opgenomen in een gezond dieet.

In feite kan het opnemen van cholesterolrijke, voedzame voedingsmiddelen zoals eieren en volle yoghurt in jouw dieet de gezondheid bevorderen door het gevoel van volheid te versterken en belangrijke voedingsstoffen te leveren die andere voedingsmiddelen missen.

Resumerend

Voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte, zoals eieren en volle yoghurt, zijn zeer voedzaam. Hoewel genetische factoren sommige mensen gevoeliger maken voor cholesterol in de voeding, kunnen voor de meeste mensen voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte worden opgenomen als onderdeel van een gezond dieet.

 

19. Eetstoornissen treffen alleen vrouwen

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Veel mensen gaan ervan uit dat eetstoornissen en eetstoornissen alleen vrouwen treffen. In werkelijkheid lopen ook adolescente en volwassen mannen risico.

Het is belangrijk op te merken dat eetstoornissen anders voorkomen bij mannen dan bij vrouwen, en dat ze vaker voorkomen bij adolescente en jonge volwassen mannen die homo of biseksueel zijn, wat de noodzaak benadrukt van behandelingen voor eetstoornissen die beter zijn aangepast aan de mannelijke bevolking.

Resumerend

Eetstoornissen zijn van invloed op zowel mannen als vrouwen. Eetstoornissen komen echter anders voor bij mannen dan bij vrouwen, wat de behoefte aan eetstoornisbehandelingen benadrukt die beter zijn aangepast aan de mannelijke bevolking.

 

20. Koolhydraten zorgen ervoor dat je aankomt

Top 20 Grootste Voedingsmythes

Net zoals vet de schuld krijgt voor het bevorderen van gewichtstoename en hartaandoeningen, worden koolhydraten door veel mensen gemeden vanwege de vrees dat het consumeren van deze macronutriënt obesitas, diabetes en andere nadelige gezondheidseffecten zal veroorzaken.

In werkelijkheid zal het eten van een matige hoeveelheid voedzame koolhydraten die rijk zijn aan vezels, vitamines en mineralen zoals zetmeelrijke wortelgroenten, oude granen en peulvruchten waarschijnlijk jouw gezondheid ten goede komen, maar niet schadelijk zijn.

Zo zijn voedingspatronen die een uitgebalanceerde mix van vezelrijke koolhydraten bevatten, voornamelijk afkomstig van producten, gezonde vetten en eiwitten, zoals het mediterrane dieet, in verband gebracht met een verminderd risico op obesitas, diabetes, bepaalde vormen van kanker en hartaandoeningen.

Koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals cakes, koekjes, gezoete dranken en witbrood moeten echter worden beperkt, omdat deze voedingsmiddelen de gewichtstoename en het ziekterisico kunnen verhogen wanneer ze teveel worden gegeten. Zoals je kunt zien, is voedselkwaliteit de belangrijkste voorspeller van ziekterisico's.

Resumerend

Door gezonde koolhydraatkeuzes in jouw dieet op te nemen, zal je niet aankomen. Echter, het volgen van ongezonde eetpatronen en overmatig eten van koolhydraatrijk suikerhoudend voedsel zal leiden tot gewichtstoename.

 

Slotsom

De voedingswereld zit vol met verkeerde informatie, wat leidt tot verwarring bij het publiek, wantrouwen jegens gezondheidswerkers en slechte voedingskeuzes.

Dit, in combinatie met het feit dat de voedingswetenschap voortdurend verandert, is het geen wonder dat de meeste mensen een vertekend beeld hebben van wat een gezond dieet is.

Hoewel deze voedingsmythen waarschijnlijk zullen blijven bestaan, kan het leren van jezelf door feiten en fictie te scheiden als het om voeding gaat, je helpen om je sterker te voelen om een voedzaam en duurzaam voedingspatroon te ontwikkelen dat past bij jouw individuele behoeften.

 

Bron:
Healthlife.com

Origineel artikel geschreven door:
illian Kubala, MS, RD - Medisch beoordeeld door Adrienne Seitz, MS, RD, LDN

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-