Wat is koudgeperste olie en wat zijn de voordelen? - Geenaardappels.nl

Wat is koudgeperste olie en wat zijn de voordelen?

 • Geplaatst op
 • Door Geenaardappels.nl
 • Geplaatst in Informatief
 • 0
Wat is koudgeperste olie en wat zijn de voordelen?

Kies voor koudgeperste olie.

Wat is koudgeperste olie en wat zijn de voordelen?

Waarom wil je voor geraffineerde olie kiezen die op de markt verkrijgbaar is waarvan alle voedingsstoffen en mineralen zijn onttrokken en zo lang goed blijft vanwege de schadelijke conserveermiddelen zoals hexaan?

Laten we in dit artikel eens aandacht besteden aan koudgeperste olie die veel meer voordelen heeft dan geraffineerde oliën!


Inhoud:


Wat is koud persen?

Koudgeperste olie

Koudpersen is een mechanisch proces waarbij de olie wordt gewonnen en gescheiden van de zaden of noten zonder chemische tussenkomst en zonder toevoeging van enige stoffen bij een temperatuur die niet hoger is dan 35° C.

Koud betekent in het algemeen de aanwezigheid van een lage temperatuur, zoals die van de omgevingstemperatuur.

Persen is een handeling van het uitoefenen van druk of kracht op (iets) om het af te vlakken, te vormen of samen te drukken.

Met deze methode kunnen de voedingsstoffen en vitamines in de olie zelf worden vastgehouden zonder te worden geëxtraheerd, omdat er geen externe warmte wordt toegevoegd.

Lijkt jou dit ook niet dat dit de gezondste manier is om oliën te maken die voldoende voedingsstoffen bevatten die gemakkelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen?

Naast een hogere voedingswaarde geeft dit een meer onderscheidende smaak. Ik vraag me af of dit de reden is waarom onze oma steeds maar prijzen blijft winnen met haar viscurry.

Dit type olie wordt al decennia lang geproduceerd, maar is vanaf 2013 populair geworden en uit de statistieken blijkt dat ze door steeds meer mensen wordt verwelkomd in hun keuken.

Je vraagt ​​je misschien af, koudgeperste oliën zijn behoorlijk duur in vergelijking met de andere oliën. Maar waarom zou het niet duurder mogen zijn? Het hele productieproces is zeer arbeids- en verwerkingsintensief.

Koudgeperste oliën hebben de superkracht om tot de superfoods te behoren!

Waarom zou je voor koudgeperste olie moeten kiezen?

In de eerste plaats, omdat er geen warmte betrokken is bij het koude persproces, houdt het veel meer voeding vast en worden levende enzymen intact gehouden.

Koudgeperste oliën behouden al hun smaak, aroma en voedingswaarde. Ze bevatten nul gram transvetzuren en zijn van nature cholesterolvrij.

Waarom is geraffineerde olie gevaarlijker dan koudgeperste olie?

Laten we dit eenvoudig maken! Geraffineerde oliën worden gezuiverd op een manier die voor ons zeer schadelijk is. In deze term kan zuiveren ook betekenen dat de olie kan worden behandeld met een zuur, gezuiverd door en alkali en gebleekt!

Het kan ook worden geneutraliseerd, ontgeurd en gefilterd door chemicaliën zoals hexaan, een bijproduct dat betrokken is bij aardolie en ruwe oliën. En hier houdt het niet bij op!

In het proces waarbij geraffineerde oliën worden gemaakt, zal dit leiden tot een zeer hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren die geen hoge temperaturen vasthouden. Veel zijn niet geschikt om te frituren. Deze olie oxideert en verandert in transvetten! Het geeft een geur af zo intens dat bleken is vereist om het te ontgeuren.

Vind jij het nu nog steeds dat je het moet gebruiken omdat het voor een kleine prijs verkrijgbaar is?

Overtollige warmte in verwerkte oliën kan de hoeveelheid gewonnen olie verhogen, maar het brengt de kwaliteit in gevaar en doet afbreuk aan de natuurlijke voordelen en verslechtert de gezondheid van de olie.

Koudgeperste olie

Voordelen van koudgeperste olie

  1. Koudgeperste oliën zitten boordevol essentiële antioxidanten en vitamines.
  2. Ze zijn rijk aan vitamine E.
  3. Ze hebben ook antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die blootstelling aan infecties voorkomen.
  4. Koudgeperste olie bevat een goede bron van vitamine C die in de huid doordringt en een gezonde huid bevordert.
  5. Ze werken ook voor ontstekingsremmend en bevatten wond genezende eigenschappen.
  6. Het stimuleert het immuunsysteem door de aanwezigheid van grote hoeveelheden oliezuren.
  7. Ze bevatten een hoge concentratie aan vetzuren die zeer essentieel zijn voor de gezondheid en ook de hersenfunctie verbeteren.
  8. Ze kunnen zelfs de bloeddruk in evenwicht houden om hypertensie te voorkomen.
  9. Koudgeperste oliën bevatten ook kanker bestrijdende eigenschappen.
  10. Ze zijn geschikt om toe te voegen aan elk type maaltijd.


Oliën bewaren

Onze ongeopende koudgeperste oliën kunnen tot 2 jaar na de productiedatum worden bewaard, mits ze op een donkere, koele plaats worden bewaard. Zodra de fles is geopend, moeten koudgeperste oliën binnen 6 maanden worden gebruikt.

De plek om de geopende fles te bewaren is in de koelkast. De olie wordt dik of troebel en er kunnen vlokken ontstaan, maar dit heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit.

Troebel worden en vlokken vormen is een teken van goede kwaliteit. Bij kamertemperatuur verandert de olie weer in zijn oorspronkelijke vorm. Het is dus een goed idee om de olie een uur voordat je hem wilt gebruiken uit de koelkast te halen.

Hoe lang je verschillende oliën veilig kunt bewaren, varieert sterk van het ene type tot het andere. Oliën die zeer rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals lijnzaadolie, worden sneller ranzig dan andere oliën.

Gooi de olie niet automatisch weg, zelfs als de uiterste gebruiksdatum is verstreken. Ruik en proef de olie. Als de olie ranzig ruikt of bitter smaakt, is de olie niet vers.


Soorten koudgeperste oliën

Er bestaan diverse soorten koudgeperste oliën. Het kiezen waarvoor welke soort je kunt gebruiken kan behoorlijk stressvol zijn. Hier zijn enkele verschillen tussen verschillende oliën:

Koudgeperste aardnotenolie

Koudgeperste aardnotenolie

Toepassingen
Aardnotenolie is perfect voor kookmethodes, zoals wok gerechten, waarbij sprake is van hoog vuur. Het kan worden gebruikt om frites te maken of in gerechten die een nootachtige smaak nodig hebben. Dit wordt toegeschreven aan het hoge rookpunt.

Aardnootolie is rijk aan vitamine E en het is ook geweldig voor de huid. Het is bekend dat deze vitamine E de gezondheid van de huid bevordert en ervoor zorgt dat deze er jong en gezond uitziet.

Het wordt veel gebruikt in Zuid- en Centraal-India. Aardnootolie (arachideolie) is een van de meest populaire bakoliën op de markt.

Voordelen
Aardnootolie is voornamelijk samengesteld uit onverzadigde vetten (zowel poly als mono). Er wordt gezegd dat koudgeperste arachideolie een goede bron van gezonde vetten is.

Enkelvoudig onverzadigde vetten worden gebruikt om het slechte cholesterol te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verminderen.

Er is geen cholesterol aanwezig, dit is het beste voor de gezondheid van het hart. Het kan worden gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen.

Rijk aan natuurlijke antioxidanten en fytochemicaliën, om ziektes op afstand te houden en ontstekingen te verminderen. Het beschermt het hart, de bloedsomloop en aandoeningen van het zenuwstelsel.

Het is rijk aan plantensterolen en helpt het risico op hartaanvallen of beroertes te verminderen.

Koudgeperste kokosolie

Koudgeperste kokosolie

Toepassingen
Kokosolie is rijk aan vetzuren, het is geweldig voor de huid en kan worden gebruikt als een vocht inbrengende crème voor het lichaam en kan ook op het gezicht worden aangebracht. Het helpt om wonden sneller te genezen en littekens te verwijderen.

Het wordt al eeuwenlang gebruikt om een ​​goede gezondheid te bevorderen. Deze behandeling met hete olie of een haarmasker, het zal wonderen doen voor je haar.

De concentratie van vetten en antimicrobiële eigenschappen kunnen spijsverteringsproblemen helpen. Dankzij de antibacteriële eigenschappen kan het worden gebruikt als mondwater (olietrekken).

Wie houdt er niet van de geur van kokos?

Kokosolie is ook veelzijdig als het om koken gaat. Het kan worden gebruikt om taarten en nog veel meer te maken, maar het kan ook worden gebruikt om rijstrecepten te maken of als dressing in salades!

Voordelen
Koudgeperste kokosolie heeft natuurlijke antivirale, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.

Het is bekend dat de aanwezigheid van middellange vetzuren (MFCA's) de stofwisseling van het lichaam verhoogt. Dit is een geweldige energiebron. Het helpt ook om de hersenfunctie te herstellen bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

Het kan ook leiden tot minder vitamine B-tekortkomingen wanneer kokosolie wordt toegevoegd aan het dagelijkse dieet van een persoon.

Het risico op insulineresistentie, dat vaak leidt tot diabetes type 2, kan worden bestreden door de consumptie van kokosolie.

Het bevat veel verzadigde vetten, helpt het goede cholesterol te stimuleren en kan hartaandoeningen helpen voorkomen. Het helpt ook om slechte cholesterol om te zetten in goede cholesterol.

De voordelen houden daar niet op. Het helpt bij de gezondheid van de lever en kan helpen bij het genezen van urineweginfecties.

Koudgeperste zonnebloemolie

Koudgeperste zonnebloemolie

Toepassingen
Het is rijk aan vitamine A en vitamine E en bevordert de gezondheid van de huid. Ze kunnen werken als antioxidanten en het regenereren van beschadigde cellen.

Omdat het niet vettig is, dringt het door de huid zonder de poriën te verstoppen. Het is een natuurlijke vocht inbrengende crème die zowel de droge als de gevoelige huid kan behandelen.

Het kan werken als conditioner en kan droog en kroeshaar verzachten. Het is rijk aan gamma alfa-linoleenzuur (GLA) wat haaruitval voorkomt. Het is hierdoor een van de beste olie voor het haar.

Koudgeperste zonnebloemolie kan het beste worden gebruikt in vinaigrettes en recepten die niet op hoog vuur worden gebruikt.

Voordelen
Zonnebloemolie zit boordevol omega 6-vetten en vitamine E en is een gezonde keuze als het om olie gaat.

Meer dan 80% van de olie bestaat uit enkelvoudig onverzadigde vetten, wat goed is voor je hart. Het reguleert het cholesterolgehalte omdat het geen verzadigde vetten bevat.

De aanwezigheid van antioxidanten helpt verschillende ziekten te voorkomen en versterkt celmembraanbarrières. Zonnebloemolie helpt ook bij het herstellen van weefsels omdat het proteïne bevat.

Omdat zonnebloemolie licht en gemakkelijk verteerbaar is, dringt het gemakkelijk in. Het heeft milde laxerende eigenschappen en is goed voor je spijsvertering.

Koudgeperste saffloerolie

Koudgeperste saffloerolie

Toepassingen
Saffloerolie kan worden gebruikt om de huid te hydrateren en is geweldig voor een ruwe en ongelijkmatig getinte huid.

Voor je haar kan het helpen om haaruitval te verminderen en de groei te bevorderen.

Het hoge rookpunt is een uitstekende olie voor koken, bakken en frituren.

Voordelen
Saffloerolie is een rijke bron van onverzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten en is hierdoor een gezonde bakolie. Deze vetten zijn essentieel voor het functioneren van ons lichaam.

Het heeft een lager hoeveelheid verzadigd vet dan de meeste oliën. Verzadigde vetten worden als slechte vetten beschouwd.

Het kan ook de bloedvaten ontspannen en de bloeddruk verlagen.

Koudgeperste sesamolie

Toepassingen
De geur van sesamolie is onmiskenbaar. Het wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Van dipsauzen tot de basis voor recepten, deze sesamolie kan op veel manieren worden gebruikt.

Sesamolie is een onmisbaar ingrediënt in uw keuken.

Ayurveda gebruikt het om stress gerelateerde symptomen te verlichten. Het wordt ook gebruikt bij massages. De antibacteriële eigenschappen van sesamolie maken het ook geschikt voor mondhygiëne.

Het is geweldig voor je huid, het is ook goed voor je haar. Het kan helpen om je haar en hoofdhuid te voeden.

Voordelen
De aanwezigheid van vitamine E maakt het geweldig voor je haar en huid. Voedingsstoffen zoals zink, magnesium, koper en calcium dragen bij aan vele voordelen. Zink helpt de gezondheid van de botten te verbeteren, terwijl koper verlichting biedt bij artritis.

Een hoge concentratie aan meervoudig onverzadigde vetzuren helpt de bloeddruk te verlagen. Lignan, een natuurlijk conserveermiddel dat in de olie aanwezig is, helpt de bloeddruk te verlagen.

Een hoge concentratie aan Omega-6-vetzuren maakt het geweldig als vocht inbrengende crème en als massageolie. Een perfecte ontstresser na een lange dag!

Koudgeperste mosterdolie

Koudgeperste mosterdolie

Mosterdolie wordt gewonnen uit zwarte mosterdzaadjes. De olie is roodbruin van kleur.

Toepassingen
De sterke smaak is even wennen, maar het is heerlijk om mee te koken. Het kan worden gebruikt om te bakken, of gewoon om een gerecht op smaak te brengen. Het is geweldig als inmaakolie of dressing.

Het kan worden gebruikt bij het maken van pickles.

Mosterdolie is rijk aan vitamine E. Het kan op de huid en het haar worden gebruikt. De olie kan helpen bij het verwijderen van roos en het behouden van een gezonde hoofdhuid.

Voordelen
Mosterdolie zit vol met enkelvoudig onverzadigde vetzuren en het is goed voor het hart.

Het kan ook vroegtijdige vergrijzing voorkomen. Door deze olie in jouw dieet op te nemen, kun je er jonger uitzien.

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren verlagen het slechte cholesterol en houdt het bloedvetgehalte onder controle. Het wordt geassocieerd met het verlagen van het risico op IHD (Ischemic Heart Disease) vanwege de aanwezigheid van alfa-linoleenzuur.

Deze stimulerende eigenschap helpt bij het verbeteren van de bloedsomloop en het stimuleren van het metabolisme.

Conclusie

Koudgeperste oliën hebben allemaal hun eigen voordelen. Elk is geschikt voor een bepaald doel, gezondheidsvoordelen en het is belangrijk om de juiste te kiezen op basis van het recept.

Hoewel hun smaak en hun aroma's kunnen fluctueren, is de gemeenschappelijke factor dat ze allemaal rijk zijn aan natuurlijke componenten.

Dus voor welke koudgeperste olie je ook besluit te gaan, weet dat je een chemicaliënvrije, volledig natuurlijke olie krijgt vol met de goedheid van het zaad / de noot.

Probeer de koudgeperste oliën nu zelf. Je vindt diverse soorten in onze shop.

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-