Wat is een gezond ontbijt? - Geenaardappels.nl

Wat Is Een Gezond Ontbijt?

  • Geplaatst op
  • Door Geenaardappels.nl
  • Geplaatst in Informatief
  • 0
Wat Is Een Gezond Ontbijt?

Wat is een gezond ontbijt?

Velen noemen het ontbijt als de belangrijkste maaltijd van de dag. Het moet voldoende energie (koolhydraten), voedingsvezels, vitaminen en mineralen bevatten. Dit zorgt er voor dat wij de ochtend goed gemutst en geconcentreerd doorkomen.

Om voldoende energie te krijgen is een goed ontbijt een evenwicht samengestelde maaltijd. Het bevat 20 tot 25% van jouw dagelijkse energiebehoefte. Als je 2000 kcal nodig bent op een dag dan komt dit dus neer op 400 a 500 kcal.

Normaal gesproken halen de meesten dit uit fruit en volkorenbrood. Dat dit ook anders kan, met meer afwisseling lees je verderop in dit artikel.

De gemiddelde Nederlander neemt bij het ontbijt een glas water, vers fruitsap of melk of een kop koffie of thee (het liefst zonder suiker). Dit wordt gecombineerd met brood, havermout of muesli.

Om dit gezonder te maken of te houden neem je liever niet meer dan 1 glas fruitsap, kies je voor bruin- of volkorenbrood en een volkoren variant van havermout of muesli (ongesuikerd). Als beleg is een stuk gesneden fruit natuurlijk beter dan de welbekende hagelslag. Bij het kiezen van melk, neem dan een halfvolle melk zonder toegevoegde suiker.

Neem, ter afwisseling, eens een plakje kaas of een eitje of een stukje vlees. Let er bij het laatste wel op dat je dit wel beperkt houdt en je vers vlees kiest boven bewerkte vleeswaren.

Hoeveel mag ik nemen?

Dit is helemaal afhankelijk van jouw dagelijks benodigde hoeveelheid energie. Dit hangt af van je geslacht, leeftijd, het gewicht en de door jouw te leveren fysieke inspanning. Het spreekt voor zich dat een jonge sporter meer energie en dus een uitgebreider ontbijt nodig heeft dan bijvoorbeeld een ouder iemand met een minder beweging en met licht overgewicht.

Ideeën voor een gevarieerder ontbijt

Hoewel je natuurlijk wat kunt variëren met producten die jouw bekend zijn, is het zeker ook aan te raden afwisseling te zoeken in producten die misschien nog niet kent:

  1. Upma
    Dit is een heerlijk en voedzaam ontbijt gemaakt van geroosterd grof griesmeel aangevuld met diverse kruiden en specerijen. Groenten worden naar smaak toegevoegd. Klaar binnen 10 minuten! Recept rava upma
  2. Ontbijtgranen op basis van gierst.
  3. Dosa
    Dit wordt gemaakt van een beslag griesmeel en rijstmeel dat tot een dunne zurige pannenkoek wordt gebakken. Recept dosa
  4. Ontbijtvlokken op basis van gierst.
  5. Gestoomde producten.
    Dit is een gezondere manier van bereiden en wij hebben diverse recepten voor je zoals: idli, uppu urundai en siddu.
  6. Poha havermout
    Havermout gecombineerd met diverse specerijen en groente. Recept poha havermout
  7. Masala omelet
    De masala omelet kan een verrukkelijke en vullende maaltijd zijn voor de ochtend, dankzij de combinatie van eieren, uien, tomaten en smaakvolle kruiden. Recept masala omelet
  8. Pokara brood
    Het is knapperig aan de buitenkant en smaakt hemels aan de binnenkant met aardappelvulling en kruiden. Recept pakora brood
  9. Pongal
    Dit is een zoet rijstgerecht. Recept pongal
  10. Masala Anda Bhurji
    Deze Indiase vorm van roerei is een smakelijke traktatie voor elke eierliefhebber. Recept masala anda bhurji


Op zoek naar nog meer variatie? Houd ons blog dan in de gaten. Wij posten regelmatig nieuwe recepten en ideeën.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Achteraf betalen
Veilige betaalmethodes
Voor 15.00 besteld vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf € 49,-